Ghidul Studentului

ECTS, Erasmus și altele – știm că toate informațiile primite la începutul anului universitar te pot induce în eroare. De aceea am pregătit pentru tine cei mai importanți termeni în acest ghid, unde răspundem la următoarele întrebări:

Ce reprezintă termenii din orarul meu?

Cățiva dintre termenii pe care studenți ar trebui să le știe sunt orar, curs, seminar și laborator. Orarul nu este un termen atât de necunoscut pentru studenți. În fiecare semestru în prima săptămâna, acesta este postat pe site-ul facultății și expus în facultate. În orar se vor găsi următoarele informații: numele materiei, numele conferențiarului, sala și tipul orei (curs sau seminar).

În continuare cățiva termeni care poate nu sunt cunoscuți pentru toată lumea.

Cursurile sunt orele de predare, în care profesorii prezintă material care trebuie învâțată pe parcursul semestrului și este necesară pentru examen.

În comparație cu cursurile, seminarele sunt mai interactive, accentul este pus pe partea practică, pe partea concretă, care poate fi folosită în viața reală. La acestea, activitatea și implicarea studenților este punctată. Fiecare punct adunat constituie până la șfărșitul semestrului, nota finală. Prezența la seminar este 75% obligatorie.

Laboratoarele sunt tipice pentru cursurile  mai tehnice și se bazează numai pe partea practică. Aici poți aplica toate cunoștiințele pe care le-ai dobândit de la cursuri și seminare.

Atenție: La începutul semestrului ar fi recomandat să discuți cu fiecare profesor în parte pentru a stabili împreună notarea pentru fiecare materie și procentul pentru prezența obligatory, deoarece fiecare profesor are reguli diferite.

Cursurile sunt împărțite în următoarele categorii: curs obligatoriu, opțional, curs la alegere, sport și modul pedagogic.

Cum este împărțit anul universitar și când sunt examenele?

La univeristate perioada studiului nu este împârțită în ani. Fiecare semestru este format din 14 săptămâni calendaristicede cursuri și seminare și 3 săpămâni de sesiune. Pe parcursul acestei perioade, studenții pot fi evaluați în cadrul cursurilor și al seminarelor, dar și al examenelor parțiale sau a celor din sesiune. Examenele parțiale au loc în timpul semestrului, iar examenele finale numai în sesiune.

Examenele, orale sau scrise, au loc în timpul sesiunii sau în perioada de restanțe. Fiecare student are dreptul de a participa de două ori la un examen pentru o materie: o dată în sesiune și o dată in restanțe, asta dacă examenul respectiv nu a fost luat sau dacă studentul dorește să își măreasca nota. Dacă nici după al doilea examen, studentul nu a reușit să ia nota cinci, tot acest proces se va repeta în anul următor.

Unde găsesc contractul de studiu și ce este ECTS?

Un alt termen este contractul de studiu între univeristate și studenți. Este un acord legal obligatoriu, în care ambele părți sunt de acord cu drepturile și obligațiile pe care le au. Acesta este completat și semnat de către studenți la începutul fiecărui an. În contract apar materiile pentru fiecare semestru, punctele de credit pentru fiecare materie, tipul materiei (obligatoriu sau facultativ) și datele personale ale fiecărui student. 

Academicinfo este platforma online, unde se găsesc contractul de studiu și notele finale. După logare vor apărea toate datele despre studiul tău.

În fiecare semestru, studenții au posibilitatea de aș-i evalua profesorii pe același site.

European Credit Transfer System (ECTS) este conceput pentru a  se asigura că performanțele studenților sunt comparabile cu universitățile din Europa și că pot fi creditate în cazul unui transfer. Numărul de puncte ECTS pentru fiecare subiect apare atât în ​​contractul de studiu, cât și pe academicinfo.ubbcluj.ro.

Univeristatea Babeș-Bolyai a introdus acest sistem atât pentru programele de licență cât și pentru programele de master. Obligatoriu sunt 30 de credite pe semestru. Pentru a primi aceste puncte, examenul trebuie luat cu minim nota cinci.

Cum pot obține o bursă sau o bursă pentru Erasmus?

Există mai multe tipuri de burse:

Bursa de merit poate fi obținută din primul semestru. Aceasta constă în 700 de lei pe lună și este calculată în funcție de media de la admitere.

Bursa de performanță poate fi obținută din al doilea semestru. Pentru această bursă este importantă media examenelor din semestrul anterior. Pentru a primi această bursă trebuie să ai cea mai mare medie din anul tău, respectiv specializarea ta. Bursa de performanță constă in 1000 de lei pe lună.

Bursa socială este gândită pentru studenții cu probleme financiare. Criterii precum părinți șomeri sau faptul că ești orfan sunt relevante pentru bursă. Această bursă constă în 578 de lei pe lună.

La departamentul pentru limba germană există posibilitatea de a termina un program cu diplomă dublă. La șfărșitul studiului se vor obține două diplome, atât de la facultatea din Cluj cât și de la cea parteneră.

Pentru toți studenții există posibilitatea de a participa la un program Erasmus. Studenții trebuie să își aleagă facultatea și țara unde vor să participe și să se înscrie din timp. Mai multe informații găsești pe pagina Centrului de Cooperări Internaționale (CCI).

Ce pot face în timpul meu liber?

Piața Unirii și Piața Muzeului oferă un ambient cultural, iar aici se găsesc cele mai cunoscute cafenele și restaurantedin oraș. Desigur există și cluburi unde studenții pot petrece până dimineață.

Pe lângă aceste localuri, vara se organizează un număr mare de festivaluri, precum Untold Festival și Eletric Castle Festival etc.

Ce pot face în timpul meu liber?

Piața Unirii și Piața Muzeului oferă un ambient cultural, iar aici se găsesc cele mai cunoscute cafenele și restaurantedin oraș. Desigur există și cluburi unde studenții pot petrece până dimineață.

Pe lângă aceste localuri, vara se organizează un număr mare de festivaluri, precum Untold Festival și Eletric Castle Festival etc.

Unde pot să-mi găsesc o locuință?

D         acă ești dispus/ă să experimentezi viața adevărată de stundeție, atunci există varianta de a locui într-un cămin. Complexul de Câmine Studențești Hașdeu pune la dispoziție 13 câmine (C1-C6, C14, C16, C17, A1-A4). Pe lângă acestea mai există Economica 1, Economica 2 și Sport XXI. Prețurile variază în funcție de gradul de comfort oferit.

Prețuri: Câminele 1-6 și 16: 100 de lei pe lună, Câminul 14: 120 de lei pe lună, Câminul 17: 140 de lei pe lună, Economica 1,2 și Sport XXI: 170 de lei pe lună, Câminele A1-A4: 170 de lei pe lună

Unde pot găsi mâncare bună și la preț acceptabil?

Ca student în Cluj poți găsi mâncare bună și la un preț mic în multe locuri. În campusul Hașdeu există cantina Universității Babeș-Bolyai, unde se găsesc feluri tradiționale la prețuri mici. 

Unde pot găsi resursele necesare pentru a învâța?

Biblioteca Centrală Universitară „ Lucian Blaga” (BCU) se află în centru și este cea mai importantă sursă pentru cărți, ziare și baze de date online. Aici poți învăța pentru examene, să-ți pregătești temele, să găsești cărțiile și bibliografia recomandată de către profesori și poate chiar să aprofundezi anumite teme care sunt de interes pentru tine.

Carnetul de student și altele

La începutul anului universitar fiecare student primește un carnet de student, care este valabil până la șfârșitul anului și o legitimație de călătorie cu care poți călători gratuit în toată țara cu trenul (CFR).

Downloadează AICI Ghidul Studentului, versiunea anului 2018/19, în format pdf, în limba germană.

Dacă vrei să ai o experiență mai faină a vieții de student, află aici, d ece voluntariatul este o parte importanta a anilor aceștia. Noi de la Gutenberg credem ca putem face lumea mai bună împreună, cu ajutorul fiecăruia dintre voi. Dacă vrei sa faci parte din echipă, nu ezita să ne contactezi, fie pe pagina naostra de Facebook, pe mail la info@gutenberg.ro sau află mai multe AICI.