Activități și proiecte online 2020/2021

proiecte online

Digitalizare în contextul COVID-19

 Gutenberg – Proiecte online în limba germană.

Încă de la începutul lunii martie, putem afirma că pandemia de COVID-19 a generat o dezvoltare în masă a mai multor instituții locale: școli, ong-uri, asociații, bănci și multe altele. Nevoia a fost aceeași în fiecare caz: de digitalizare. Școala online a însemnat, atât pentru profesori, cât și pentru elevi un nou pas spre digitalizare, spre tehnologii noi. 

Și în cadrul organizației noastre, educația continuă în mediul online prin modalități noi de predare în limba germană. 

De ce ne mutăm în online?

Anul 2020 a însemnat pentru noi: schimbare, adaptare și nu în ultimul rând, digitalizare. Ca și organizație neguvernamentală avem nevoie de tineri interesați de limba germană și de dezvoltarea lor personală. Fiind o organizație de tineret, proiectele noastre se adresează în mod direct tinerilor și sunt organizate de voluntarii deja existenți. Pentru a nu întrerupe activitatea organizației, decizia de a ”ne muta” în mediul online a venit de la sine. Totul, pentru a ne continua țelul: să dăm mai departe cunoștiințele noastre, să creștem comunitatea Gutenberg la nivel național și internațional și să ajutăm tinerii să se dezvolte pe plan personal. De aceea, proiectele noastre au suferit anumite modificări:

  1. Gutenberg Sommerschule – Din păcate, ediția din vara anului 2020 nu a fost posibilă în contextul pandemiei de COVID-19. În mod normal, aproximativ 200 de tineri, din toate colțurile țării, participau activ la workshop-uri și seminare timp de o săptămână, la Cluj-Napoca. 
  2. Gutenberg Wintercamp – Avem vești bune cu privire la această tabără! Aceasta va fi posibilă chiar și în contextul actual, în mediul ONLINE. Mai multe detalii despre acest proiect găsești aici.

Un alt motiv important pentru mutarea noastră în online sunteți voi. Da, voi, cei care sunteți sau urmează să deveniți voluntari în cadrul organizației! Cum cele mai multe universități din Cluj-Napoca au luat decizia de a-și relua activitatea în mediul online, suntem obligați să respectăm acest lucru, și atunci, cei mai mulți dintre noi am rămas acasă, în orașele natale. 

Un lucru pozitiv din acestă digitalizare îl constituie faptul că, de acum, putem lua legătura cu mai mulți oameni interesați de proiectele noastre. Totul doar la un click distanță. 

De asemenea, proiectele online sunt mai ușor de organizat și implică costuri mai mici pentru organizație. Principiul e simplu: tinerii trebuie doar să se implice! 

Cum se desfășoară activitatea asociației în ONLINE?

Până acum câteva luni, online-ul aparținea echipei de Relații Publice. Acesta comunica eficient evenimentele Gutenberg și multe alte activități coordonate de asociația noastră. 

Acum, toate departamentele asociației noastre își desfășoară activitatea în ONLINE: de la ședințe cu echipa, recrutări de voluntari, organizare de proiecte online și până la publicitate online. 

Deși ne e dor de sediul nostru din Cluj-Napoca și de ieșirile noastre de după ședințe în Piața Unirii, mediul online ne-a învățat o mulțime de lucruri noi: să fim mai receptivi la nevoile voluntarilor și cursanților noștri, am descoperit tehnologii noi și interactive prin care să ne continuăm proiectele și cel mai important, am învățat să ne adaptăm constant la ceea ce urmează. 

Cum particip la proiecte online?

Ca să aflii mereu care sunt următoarele noastre proiecte, urmărește-ne pe Social Media! 

Facebook: Gutenberg Studentenverein / Instagram: gutenbergverein

Proiectele noastre sunt susținute de cele mai multe ori de membri ai organizației noastre, aceștia fiind traineri si formatori competenți. Avem experiență în facilitare online, trainerii noștri participând activ la training-uri online și conferințe de voluntariat internaționale. 

Proiectele online au o serie de beneficii: taxă de participare mai mică și desigur, faptul că nu trebuie să te deplasezi într-un alt oraș! 

Deși prietenia reprezintă o valoare a comunității noastre, iar mediul online nu reușește în totalitate să o cuprindă, ne gândim cu drag la momentul în care ne vom revedea cu toții. 

Activitățile online: sunt avantajoase sau nu?

Ca și organizație de tineret, considerăm că, mai important decât mediul, este dorința de a învăța lucruri noi și de a te implica activ! Mediul online oferă o multitudine de beneficii, iar comunicarea este mai importantă ca niciodată. De aceea, proiectele noastre sunt adaptate vremurilor pe care le trăim și nivelului conversațional al fiecărui participant.