Ateliere lunare pentru cresterea insertiei pe piata muncii

Proiectul „Ateliere Lunare pentru Creșterea Inserției pe Piața Muncii”, demarat de Asociația Gutenberg, a fost o platformă de dezvoltare orientată către tinerii din România, cu vârste între 15 și 34 de ani. A avut ca scop principal facilitarea accesului acestora la oportunități profesionale de valoare, cu un accent deosebit pe potențialul oferit de spațiul germanofon. Prin intermediul sesiunilor online interactive, resurselor educaționale inovatoare și unui site dedicat, proiectul a deschis noi orizonturi pentru tineri, echipându-i cu instrumentele necesare pentru o integrare eficientă și de succes pe piața muncii.

„Nu conteaza ce meserie ai, conteaza sa fii cel mai bun.” (Abraham Lincoln)

În cadrul proiectului „Ateliere Lunare pentru Creșterea Inserției pe Piața Muncii”, desfășurat de Asociația Gutenberg, au fost organizate mai multe ateliere, fiecare adresându-se unui grup țintă specific de participanți. Iată o recapitulare a acestor ateliere, împreună cu grupul țintă relevant:

  1. „Carieră și reconversie profesională în domeniul medical pentru adulți” Acest atelier a oferit adulților interesați de o carieră sau reconversie profesională în domeniul medical informații esențiale despre cerințele și oportunitățile din acest sector.
  2. „Piața muncii în România pentru elevi” Elevii au avut ocazia să afle mai multe despre situația actuală a pieței muncii din România și cum pot aceste cunoștințe să le influențeze alegerile profesionale viitoare.
  3. „Oportunități de joburi pentru elevi” S-a discutat despre opțiuni de muncă adecvate pentru elevi, inclusiv joburi part-time sau poziții de junior, subliniindu-se importanța cunoașterii limbilor străine.
  4. „Dezvoltare personală și profesională – Reconversia profesională pentru adulți” Adulții interesați de schimbarea domeniului profesional au primit sfaturi despre cum pot să se reinventeze și să navigheze procesul de reconversie profesională.
  5. „Carieră în domeniul medical pentru elevi” Elevii au explorat posibilitățile de carieră în domeniul medical, întelegând cerințele și pașii necesari pentru a urma această cale profesională.
  6. „Piața muncii pentru studenți” Studenții au discutat despre specificul pieței muncii pentru nivelul lor educațional, încercând să identifice cele mai bune strategii pentru inserția profesională.
  7. „Oportunități de studiu în spațiul germanofon pentru studenți” Acest atelier a oferit informații despre programele de studiu și schimburile academice disponibile în spațiul germanofon, precum și despre beneficiile acestora.
  8. „Provocările emigrării în spațiul germanofon pentru adulți” Adulții interesați de emigrare au învățat despre provocările și oportunitățile acestui proces, inclusiv despre cursurile de integrare și diferențele culturale.
  9. „Oportunități de practică pentru studenți” Studenții au fost informați despre stagiile de practică, inclusiv aspectele legale și așteptările angajatorilor, oferindu-se sfaturi despre cum să se remarce în aceste oportunități.

Fiecare atelier a fost conceput pentru a răspunde nevoilor specifice ale grupului său țintă, furnizând participanților cunoștințe valoroase și instrumente practice pentru dezvoltarea lor profesională și personală.

Această serie de evenimente au fost organizate de către Asociația Gutenberg, cu sprijinul și în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate”, fără de care proiectul 2022-3-RO01-ESC30-SOL-000100538 nu ar fi putut avea loc.

Corpul european de solidaritate este entitatea Comisiei Europene concentrată pe segmentul de tineret și urmărește să construiască o societate mai inclusivă, să sprijine persoanele vulnerabile și să caute soluții la provocările cu care se confruntă comunitățile. În acest sens, reunește tineri care vor să învețe, să ajute și să se dezvolte.

Asociația a accesat varii programe de sprijin pentru educația non-formală și pentru a aduce proiectele mai aproape de tineri și putem spune cu încredere că programele Corpului European de Solidaritate și programele Erasmus+ sunt cele mai potrivite pentru a construi cadre de formare și dezvoltare de competențe pentru tineri, adulți și nu numai.

Dacă ai întrebări despre programele accesibile tinerilor, nu ezita să iei legătura cu noi și te ghidăm pe cât putem, la [email protected].