Comunitatea Gutenberg

Cine este și ce face Asociația Gutenberg?

Asociația Gutenberg reprezintă cea mai mare comunitate și rețea de organizații studențești și de elevi vorbitori de limba germană din România. Scopul organizației este acela de a crea plusvaloare prin educație și dezvoltare personală, prin metode nonformale, pentru copii și tineri. Hai să aflăm mai multe de la membrii acesteia, despre ce au făcut pe parcursul anilor de activitate.

Organizația a pornit din Cluj, în anul 2009, cu diverse evenimente și activități, iar din 2010 a lansat o școală de vară.

Școala de vară Gutenberg

Școala de vară Gutenberg este cea mai mare școală de vară pentru elevi vorbitori de limba germană din sud-estul Europei, spun cei de la Gutenberg. Spre exemplu, în anul 2018, au avut 205 de elevi participanți din 43 de orașe, iar cu invitați, voluntari și echipă de organizare au fost peste 270 de persoane implicate în acest mare proiect. Cam așa arată o evoluție de 13 ani într-o poză:

Școala de Vară Gutenberg
Toate aceste ”tricouri galbene” din imagini sunt tineri plini de energie și dornici să se implice activ în comunitățile din care fac parte și să genereze sau să contribuie la a avea un impact pozitiv în jurul lor, prin acțiunile și atitudinile formate. Astfel, studenții membri și alumni Gutenberg le-au creat oportunități de formare continuă și de dezvoltare personală, reunite sub numele de:

Rețeaua națională a organizațiilor Gutenberg

Rețeaua Gutenberg este cadrul în care elevii pot face diverse proiecte și evenimente în școala lor, având parte de sprijinul financiar și de know-how-ul celor din organizația mamă din Gutenberg Cluj. Elevii au oportunitatea să organizeze proiecte sub numele Gutenberg, dacă depun un formular de aplicație, înainte de începerea fiecărui an școlar. Fiecare astfel de licență trebuie să fie coordonată de o echipă de 5 elevi,având diverse responsabilități. Harta alăturată cuprinde organizațiile active în anul 2023.

Rețeaua Gutenberg
Pe lângă organizațiile de elevi, există 3 organizații studențești în București, Cluj și Iași.

Toate aceste echipe organizează tabere în limba germană pentru elevi de diferite vârste, nivele lingvistice și preferințe. Astfel, s-au pus bazele următoarelor inițiative educaționale:

TabaraDeGermana.ro  &  TabaraDeVara.ro

Pe aceste site-uri se găsesc tabere în limba germană pentru elevi de toate vârstele, de la clasa 0, până la clasa a 12-a. Unele din aceste tabere sunt organizate în orașele amintite mai sus (Cluj-Napoca, București, Iași), iar altele se desfășoară la munte. În zone precum Munții Apuseni, Valea Prahovei sau Valea Oltului, elevii pot învăța, atât limba germană, cât și subiecte precum comunicare & media, educație politică, teatru și improvizație, științe, artă, digital & IT etc.. Tematicile și vârstele participanților diferă în funcție de perioadă sau zonă geografică. Cel mai bine este să accesați site-ul www.TabaraDeGermana.ro și să vedeți direct acolo care sunt toate opțiunile și detaliile acestor tabere în limba germană.

Iar pentru o ofertă și mai diversificată de tabere și proiecte educaționale pentru copii și tineri, vă invităm să accesați și site-ul www.TabaraDeVara.ro – care reprezintă și o resursă de formare și informare în domeniul dezvoltării personale pentru copii și tineri.

În timp ce elevii organizează proiecte în școli și în comunitățile din care fac parte, studenții nu se lasă nici ei mai prejos! Membrii organizațiilor studențești organizează proiectele cu tradiție (precum Școala de vară Gutenberg), dar și multe alte inițiative pentru studenți și absolvenți. Primul proiect demn de menționat este MeinJob:

MeinJob.ro - platforma de joburi pentru vorbitori de limba germană

Început ca un proiect al organizației, MeinJob.ro a ajuns să fie un startup independent (fondat de membri ai organizației), care a adunat la un loc, pe parcursul anilor, peste 100 de firme partenere, care angajează vorbitori de limba germană în România.

Astfel, MeinJob s-a dezvoltat într-un proiect de publicitate, recrutare și employer branding pentru vorbitorii de limba germană; iar pentru cunoscătorii altor limbi străine, au fost lansate și inițiativele Jobtribe.ro și LocuriDeMunca.eu – inițiative complementare de selecție și recrutare personal.

Nu în ultimul rând, deoarece deseori membrii organizației sunt întrebați dacă nu cumva cunosc pe cineva care ar putea să le predea limba germană sau le pot recomanda niște cursuri de limba germană, în special în Cluj sau în mediul online, aceștia au decis să pună bazele următorului proiect:

InvataGermana.ro 

Acest site își propune să fie ”the place to be” în online pentru învățarea limbii germane, în România, și să depună eforturi constante și active să îi ajute pe doritori cu sfaturi, resurse și oportunități. Prin intermediul acestui site, Centrul de limba germană Gutenberg (startup al Asociației Gutenberg) organizează cursuri periodic, pentru diferite nivele lingvistice. Despre aceste cursuri de limba germană din Cluj, precum și despre cursuri online de germană, vă invităm să citiți mai multe informații pe site.

Germana.ro

De asemenea, vă punem la dispoziție și această platformă – Germana.ro – care își propune să devină punctul central al limbii germane în România, pe Internet: centre de limba germană, grădinițe și școli, after-schools și centre de meditații etc. – toți actorii importanți ai limbi germane în România se regăsesc pe acest site, precum și entități ale românilor în spațiul germanofon.

Aici găsiți totul despre germană, așa că, urmăriți îndeaproape inițiativele Gutenberg!