Platforma educativă a devenit o necesitate pentru educație. În 2020, aceste platforme educative s-au dezvoltat mult în direcția de a oferi instrumente virtuale ușor de folosit pentru cadre didactice, copii și părinți.
Educația online și platforma educativă
Timp de aproape un an, există o tăcere sunătoare în toate școlile și universitățile din țară – întreg sistemul de învățământ a trecut la învățământul la distanță. Inițial, atât profesorii, cât și părinții și elevii, au trecut prin toate etapele: negare, furie, negociere, depresie, însă acum toți sunt la etapa de acceptare a acestei noi realități.
Profesorii participă la cursuri de însușire a competențelor digitale și structurează astfel cunoștințele pe care urmează să le predea încât să fie cât mai interactive și ușor de asimilat de la distanță. Părinții caută cursuri extracurriculare pentru copiii, de exemplu cursuri de limbi străine, iar majoritatea elevilor sunt entuziasmați de faptul că pot folosi tehnologia nu doar pentru jocuri, dar și pentru învățat. Mulți declară că și-ar dori să revină la învățământul fizic, doar că ar lua cu ei tehnologia la școală.
Prima problemă cu care s-a confruntat sistemul de învățământ a fost alegerea platformei de predare, inițial cea mai utilizată platformă de comunicare și „predare” dintre profesori și elevi-părinți a fost Whatsapp, dar din cauza numărului mare de utilizatori care au început să utilizeze această rețea de comunicare, platforma avea frecvent căderi tehnici, astfel s-au început a căuta alternative pentru predarea online, care să faciliteze procesul de predare-învățare-evaluare, mai ales când s-a constatat faptul că situația va rămâne la fel mult timp.
Învățământul la distanță nu a apărut în anul 2020, o dată cu pandemia, platforme de învățământ online, site-uri de instruire, videoclipuri de pe canalele de Youtube etc, sunt create de câțiva ani pentru cei care sunt obligați sau aleg să învețe de acasă sau de oriunde altundeva, dar și pentru școlile moderne care folosesc periodic astfel de instrumente de învățare, doar că acum cererea acestora a crescut.
La alegerea platformei de învățare online trebuie să vă uitați la opțiunile de a distribui materiale pentru studiu și opțiunea de formulare a sarcinilor. Este o greșeală să credem că învățarea de la distanță exclude complet interacțiunea dintre profesor și elev în procesul de învățare.
De asemenea, platforma educațională trebuie să aibă opțiunea de partajare a ecranului, pentru a putea împărtăși cu elevii informațiile structurate pe un powerpoint sau dacă doriți să vizualizați împreună un filmulet educativ ori atunci când vă folosiți de un manual digital. De asemenea, platforma trebuie să fie ușor de accesat, dar să fie sigură, să existe un user și o parolă. Și cel mai important lucru pentru o platformă este camera și microfonul, deoarece fără aceste opțiuni, cursurile online se vor preda sub forma unui monolog susținut de profesor. Astfel, în acest articol am descris 6 cele mai populare platforme de învățământ online.
Platformă educativă – 6 exemple
8×8
Din anul 2019, platforma 8×8 oferă opțiunea de organizare gratuită a conferințelor video la care pot participa maxim 50 de persoane, iar durata este nelimitată. Însă, în aprilie 2020 aceștia au lansat un ghid destinat profesorilor din întreaga lume pentru ca aceștia să poată furniza în mod eficient și în siguranță lecții virtuale folosind videoconferință.
Ghidul se găsește cu titlul „5 steps to conduct a virtual lesson” unde se găsesc toți pașii necesari, accesul la resursele online și materialele necesare pentru a furniza o lecție video online și pentru a îmbunătăți rezultatele învățării utilizând versiunea autonomă gratuită și nelimitată.
Platforma 8×8 a facilitat colaborarea tuturor elevilor, indiferent de dispozitivul pe care îl aveau la dispoziție, ceea ce le permite profesorilor să se concentreze asupra faptului că această nouă experiență de învățare este atractivă și interactivă, sporind în același timp participarea elevilor și păstrarea învățării.
Ghidul este conceput pentru a facilita educația din școli și universități prin începerea unui curs rapid doar apăsând click și care oferă elevilor o clasă online interactivă și sigură prin:
– Lansarea unei clase video cu un singur click de pe un dispozitiv mobil sau desktop fără limite de timp
– Crearea codurilor de acces unice și partajarea numai cu studenții participanți pentru a menține clasele video în siguranță și pentru a preveni accesul și perturbarea persoanelor neautorizate
– Partajarea conținutului, încurajarea chat-ului la clasă și utilizarea funcției ridicați mâna pentru a menține elevii implicați
– Înregistrarea clasei și postarea videoclipului pe sistemele de management al învățării pentru referință viitoare
– Integrarea cu Google Calendar sau Microsoft Outlook
Skype
Skype oferă o varietate de oportunități educaționale pentru școli și universități. Acestea pot folosi Skype pentru a partaja proiecte, a-și lustrui abilitățile lingvistice, a face schimb de informații despre anumite cărți cu elevii care citesc aceleași cărți sau studenți care își prezintă disertația comisie. Skype oferă, de asemenea, elevilor și profesorilor posibilitatea de a participa la tururi virtuale de locuri istorice, de a comunica cu autori și cercetători și de a purta conversații cu sălile de clasă din întreaga lume. Skype oferă o platformă simplă pentru dezvoltarea și creșterea studenților. Skype este tehnic un software „gratuit” bazat pe comunitate.
În plus, Mystery Skype este un joc educativ pentru conectarea a două săli de clasă din locații diferite într-un mod distractiv. Două săli de clasă se pot apela reciproc pe Skype și pot pune întrebări pentru a determina unde se află cealaltă clasă. Mystery Skype este un joc distractiv și instructiv pentru cursanți. Cu toate acestea, nu trebuie uitat că diferențele de fus orar ar putea fi o problemă dacă vă conectați cu educatori, studenți și oameni interesanți din întreaga lume.
Skype oferă voiceover, cititor de ecran narat, setări de contrast ridicat, lupă și recunoaștere a vorbirii pentru a converti vorbirea în texte pentru a sprijini persoanele cu dizabilități de auz sau de vedere.
Google Hangouts
Google Hangouts este un instrument de mesagerie video dezvoltat de Google care permite utilizatorilor să colaboreze la distanță, să trimită mesaje instantanee, să converseze pe chat video și să partajeze fotografii, ecrane de computer și fișiere. Google Hangouts poate fi accesat online sau prin intermediul aplicațiilor mobile disponibile pentru iOS și Android.
Istoricul și fișierele chat-ului sunt salvate online și sunt disponibile pentru a fi sincronizate între diferite dispozitive. Pentru profesori, Google Hangouts este un instrument excelent pentru a implica elevii în colaborare în afara clasei. Depășește barierele geografice și oferă mai multe oportunități de interacțiune față în față.
Ușor de utilizat: interfața de utilizare Google Hangouts este bine concepută și ușor de înțeles cum să se utilizeze fără instrucțiuni. De asemenea, ce se discută și ce se face pe platformă este privat, numai dumneavoastră și cei care participă poate vedea istoricul chatului.
Microsoft Teams – Microsoft Classroom
Microsoft Teams este un hub digital care reunește conversațiile, conținutul, sarcinile și aplicațiile într-un singur loc, permițând educatorilor să creeze medii de învățare vibrante. Construiți săli de colaborare, conectați-vă în comunități profesionale de învățare și conectați-vă cu elevii – totul dintr-o singură experiență. Microsoft Teams este inclus în Office 365 A1, care este gratuit pentru instituțiile de învățământ.
În cadrul echipelor, profesoriii pot conversa rapid cu elevii, pot partaja fișiere și site-uri web, pot crea un bloc notes OneNote Class și pot distribui și nota sarcini. Notebook-urile OneNote Class încorporate și managementul sarcinilor de la cap la coadă permit educatorilor să organizeze lecții interactive și să ofere feedback eficient și în timp util.
Microsoft Teams oferă tipuri specifice de echipă pentru utilizare educațională. Tipul echipei de clasă este conceput pentru utilizarea în clasă și vine cu caracteristici specifice care susțin nevoile clasei, inclusiv:
– Sarcini
– Note
– Caiet de clasă OneNote
– Folder Materiale de clasă pentru securizarea conținutului numai în citire pentru elevi
– Prezentări pentru a furniza date în timp real cu privire la angajamentul, sarcinile și bunăstarea elevilor pentru fiecare clasă.
– Accesul educatorului timpuriu pentru a înființa clasa înainte de adăugarea elevilor
– Capacitatea de a dezactiva elevii perturbatori și alte permisiuni speciale
– Există câteva moduri în care pot fi create echipe de clasă, iar Teams for Education are un set unic de instrumente de implementare pentru a o face cât mai ușor posibil.
Google Meet
Google Meet, oferă profesorilor timp față în față cu elevii lor – cea mai bună alternativă la predarea dintr-o clasă fizică. Cu Google Meet, școlile pot menține fluxul de comunicare – între elevi, părinți, tutori și colegi – pe o platformă sigură.
Acum, școlile pot transmite lecții live între grupuri mici sau cursuri (până la 250 de participanți gratuit), pot organiza întâlniri 1: 1 sau la consiliul de administrație, precum și programa apeluri cu ajutorul Google Calendar. Asta nu este tot – școlile pot înregistra și videoclipuri de instruire pentru a putea fi accesate offline ulterior.
Beneficii pentru profesori:
– Simplu pentru a configura cursuri obișnuite prin Hangouts Meet, printr-o invitație în Calendar sau utilizând link-ul Meet din cadrul fiecărei clase Google
– Mai multe modalități de a adăuga participanți, fie prin link video, fie prin telefon, cu numere dedicate și un cod PIN unic pentru a menține conversația în siguranță
– Abilitatea de a vă partaja ecranul în timpul lecțiilor și de a vizualiza elevii în timpul sesiunilor individuale sau de grup
– Prezentați Google Slides care pot fi partajate ca resurse suplimentare de învățare
– Microfoanele și funcțiile de chat permit studenților să participe activ
– Profesorii pot preînregistra sesiunile și le pot partaja pentru viitoarea vizionare offline – ideală pentru probleme de internet sau alte motive care au condus la absentarea de la curs
Zoom
Zoom este un instrument de colaborare video pe care puteți să-l utilizați pentru predare și învățare la clasă, discuții de grup sau chiar întâlniri individuale. Zoom este un instrument ușor de utilizat pentru a crea o întâlnire video, a invita elevi, colegi sau părinți, a solicita participare și a partaja resurse.
Iată doar câteva dintre beneficii pe care le are utilizarea platformei Zoom:
– Platformă independentă: participanții se pot alătura sesiunii de pe orice dispozitiv
– Întâlniri individuale, dar și până la o clasă de 500 de studenți
– Ușor și intuitiv: conexiune cu un singur click pentru video și audio
– Interacțiune în timp real: chat-uri, sondaje, camere de discuții, partajare de conținut, tablă albă, notițe etc.
– Postarea planurilor de lecție pentru ziua respectivă pe tablă virtuală
– Posibilitatea de a merge în excursii virtuale
– Colaborarea cu alte școli / educatori locali și internaționali prin vide
De asemenea, Zoom facilitează programarea întâlnirilor cu clasa dumneavoastră. Când creați o întâlnire, puteți copia și partaja informațiile întâlnirii într-o invitație prin e-mail sau calendar, astfel încât toți elevii să o poată accesa.
Mai mult, cu Zoom, puteți partaja ecranul pentru a demonstra cum să efectuați o sarcină, să arătați un videoclip sau să partajați o prezentare PowerPoint sau Google Slides. În secțiunea de partajare a ecranului, puteți accesa și tabla albă. Aici puteți scrie sau desena așa cum ați face pe tablă albă în sala de clasă! De asemenea, puteți înregistra întreaga întâlnire sau doar o parte a acesteia, astfel încât elevii să o poată urmări din nou mai târziu.
În plus, puteți utiliza vizualizarea galerie pentru a vedea toți elevii în același timp și pentru a evalua implicarea elevilor. Există, de asemenea, o caracteristică a camerei care vă permite să grupați studenții pentru lucru în grupuri mici.
Platforma educativa este aleasă, deci urmează pasul de structurare a lecției astfel încât aceasta să fie atractivă și interactivă. Îți propunem să citești următoarele articole pentru ca experiența ta, ca cadru didactic, în mediul online să fie mai ușoară și plăcută:
- 4 metode interactive de predare în era digitală
- Evaluare cursuri online – 3 platforme de evaluare și recomandări
- Gamification în educație – cum este văzut în România?
- Facilitare și predare online
- Feedback-ul în educația digitală – 3 metode de feedback
- Cele 6 etape ale unei sesiuni de training
- 13 instrumente digitale pentru predarea online