Dezvoltare personala pentru elevi

Ateliere nonformale pentru elevi

Asociația Gutenberg vă invită să vă înscrieți la activitățile din cadrul proiectului Ateliere nonformale de dezvoltare personală pentru elevi!

Am pregătit un proiect dedicat elevilor din clasele II – XII din toată țara, prin care ne propunem să contribuim la dezvoltarea personală a elevilor, prin organizarea de activități nonformale interactive, în vederea dezvoltării abilităților de viață independentă.

Atelierele sunt organizate de către echipa Gutenberg, cu o experiență de 12+ ani în domeniul proiectelor educaționale nonformale. 
Atelierele online sau offline sunt susținute de traineri cu experiență în facilitarea digitală interactivă, respectiv în facilitarea nonformală de activități pentru copii și tineri.

📝 Tematicile abordate

Consiliere în carieră (pentru clasele 9-12)

Liceul este momentul în care mulți adolescenți încearcă să răspundă la „Ce vreau să mă fac când o să fiu mare, și cum ajung acolo?”. Fie că și-au ales deja o facultate, încă își analizează opțiunile sau au decis că facultatea nu e pentru ei, finalul liceului este o perioadă încărcată de tot felul de emoții și noi provocări pentru tineri. Dacă ești printre cei nehotărâți (hei, cine știe la 17 ani ce vrea să facă cu restul vieții lui?), acest atelier își propune să te ajute să te descoperi, să înțelegi mai bine care sunt scopurile și nevoile tale și să îți ofere câteva puncte de start pentru traseul către cariera ta.

Gestionarea emoțiilor (pentru clasele 5-8)

Tuturor ne este cunoscută expresia „am emoții” și am folosit-o cel puțin o dată, dar, cel mai probabil, nu într-un sens pozitiv. Totuși, emoțiile se întind pe un spectru larg și pot lua forme diferite, iar în funcție de context, ele ne pot ajuta sau ne pot pune în dificultate. În cadrul atelierului, vom învăța să distingem diferite emoții, vom afla de unde apar ele și, cel mai important, cum le putem gestiona sau modifica astfel încât să ne fie benefice.

Leadership (pentru clasele 5-12)

Mai devreme sau mai târziu este necesar să ne asumăm un rol activ în modul în care ne orientăm în propria viață. Acțiunile și deciziile pe care le luăm ne afectează direct atât pe noi, cât și pe cei din jur. Leadershipul este o abilitate în continuă dezvoltare care conduce la îmbunătățirea proceselor de dezvoltare personală și profesională și conduce la dobândirea unei liste lungi de aptitudini necesare pentru un parcurs de succes în viață. Acest atelier își propune să îți ofere informațiile și instrumentele necesare pentru conducerea propriei vieți. Leadershipul este un skill, iar calitatea vieții tale depinde de nivelul tău de leadership.

Educație Civică & Politică (pentru clasele 5-12)

Bunăstarea colectivă depinde în mod direct de implicarea individuală a fiecărui om din societate. Atunci când împlinim 18 ani, ni se acordă dreptul de a-i alege pe cei care care să ne reprezinte interesele, dar acest lucru nu este singurul mod în care putem contribui la bunăstarea societății. Numărul scăzut de tineri care merg la vot, spre exemplu, este datorat și faptului că aceștia nu au suficientă educație în domeniul civic și politic și nu cunosc sistemul și regimul politic al țării în care trăiesc, precum și care este relevanța lor în societate. În cadrul acestui atelier, vei obține informații despre cum funcționează sistemul politic în țară și nu numai, precum și modalități prin care fiecare din noi poate contribui la bunăstarea societății.

Educație Financiară & Antreprenoriat (pentru clasele 2-8)

Concepte precum bani, buget, antreprenoriat și alte noțiuni financiare trebuie să fie cunoscute de oameni, nu doar atunci când termină liceul, facultatea, masterul sau se angajează la primul job, ci mult mai devreme – fiind concepte pe care le putem întâlni în viața de zi cu zi. Cunoașterea și înțelegerea acestora, lucruri pe care ni le propunem și în cadrul acestor ateliere, conduc la o mai bună înțelegere și însușire a următoarelor aspecte personale și profesionale: simț de responsabilitate, responsabilitate financiară, comunicare eficientă, autonomie, performanță și multe alte aptitudini care vor fi de folos pe tot parcursul vieții, indiferent de domeniul de studiu sau cariera aleasă.

🗣️ Cine sunt trainerii atelierelor?

Andreea Pal

Andreea

Andreea Pal este studentă în anul II la masteratul de Psihologia Sănătății Publice și Clinice, în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Încă din perioada liceului, profită de orice oportunitate pentru a purta discuții cu și pentru copiii și tinerii din România și pentru a se implica în proiecte care să vină în sprijinul și să promoveze starea de bine a acestora. Deoarece clasa a 12-a a reprezentat pentru ea un moment de cotitură în ceea ce privește cariera, își dorește să împărtășească din experiența și cunoștințele ei pentru a veni în sprijinul viitorilor absolvenți.

Ștefana

Ștefana Rarău este absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, este masterandă la specializarea Psihologia Sănătății Publice și Clinice. Are o experiență de peste 4 ani în domeniul susținerii atelierelor și cursurilor pentru copii, adolescenți și studenți. Ștefana consideră că, indiferent de domeniu, prevenția este esențială, iar acest lucru stă la baza motivației ei de a desfășura programe de promovare a sănătății psihice în școli.

Ștefana Rarău

👩‍🎓 Cui se adresează aceste ateliere nonformale pentru elevi?

În cadrul acestui program educațional, ne propunem să sprijinim activ peste 100+ de elevi din România (participanți la ateliere online), respectiv din Cluj-Napoca (participanți la ateliere în format fizic). 

🎯 Selecția participanților:

Toate atelierele se desfășoară în perioada Octombrie – Decembrie 2021, în zile și intervale stabilite de comun acord cu cadrele didactice și instituțiile de învățământ partenere, respectiv în intervale orare  

În urma selecției grupelor de participanți și a disponibilității locurilor pentru fiecare dintre acestea, există posibilitatea să existe modificări pentru perioadele de organizare, însă acestea vor fi comunicate din timp și vor fi agreate cu participanții.

🏠 Unde au loc atelierele?

Pentru atelierele desfășurate ONLINE, în urma înscrierii la program și în urma procesului de selecție, vor fi transmise pe e-mail toate detaliile tehnice necesare pentru conectare.

📝 Înscrieri

Participarea la un atelier din cadrul programului pentru fiecare participant doritor este GRATUITĂ. 
Este însă necesară înscrierea prin intermediul formularului de participare de mai jos.

📧 Contact

Dacă doriți mai multe detalii, vă stăm la dispoziție pe adresa de e-mail: [email protected].

❤️ Sprijin

Acest proiect este organizat de Asociația Gutenberg – Organizația studenților vorbitori de limba germană și are loc datorită sprijinului obținut în cadrul programului Start ONG.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale / de inițiativă.

Projektdaten

Teilnehmer der Ebene:
National
Organisiert von:
Organizații studențești
Jahr:
2021
Projekttyp:
Bildungsprojekte