Über Gutenberg Klausenburg

Wer sind wir?

Gutenberg ist der einzige deutschsprachige Studentenverein in Rumänien. Er wurde 2009 gegründet. Der Name „Gutenberg” war nicht zufällig ausgewählt. Der Verein hatte anfangs als Ziel die Förderung der deutschen Sprache und Kultur, was auch Gutenberg durch die Erfindung der Druckpresse erreicht hat. Da die Babeş-Bolyai-Universität der älteste und wichtigste Partner des Vereins ist, ist eines der Ziele des Vereins auch die Förderung und Werbung der deutschsprachigen Studienrichtung der BBU.

Suntem studenţi care venim din toată România şi care studiem în Cluj. Dorim să creăm o comunitate de studenţi, dar şi de tineri pentru a promova limba şi cultura germană. Prin această organizaţie vrem să corectăm unele probleme sesizate, cum ar fi lipsa unor evenimente şi proiecte în limba germană pentru tineri sau puţinele oferte pentru studenţi de a-şi dezvolta cunoştinţele de limbă şi în afara studiului.

Was wollen wir machen?

Pentru a ne îndeplini obiectivele, organizăm diferite proiecte prin intermediul cărora tinerii au ocazia să se dezvolte şi să-şi îmbunătăţească cunoştinţele de germană. Proiectele noastre cele mai importante sunt: Caravana Gutenberg, în care vizităm şcolile din România unde germana este predată ca limbă maternă sau ca limbă străină, Şcoala de vară Gutenberg, la care adunăm elevi vorbitori de germană de la clasa a 9-a şi până la a 12-a, pentru a le oferi ocazia nu numai să-şi exerseze cunoştinţele de limbă sau să-şi însuşească cunoştinţe în diverse domenii, cum ar fi managementul de proiecte, ci şi să-şi dezvolte abilităţile sociale şi să lege noi prietenii. De menţionat este şi Tabăra de iarnă. Pentru o săptămână, iarna, se strâng până la 45 de elevi vorbitori de germană din clasele 9-12 şi călătoresc cu Gutenberg prin munţi (Universitatea Babeş-Bolyai dispune de mai multe locaţii care pot fi închiriate de studenţi). Acolo organizăm workshopuri şi traininguri pe diferite teme, de la jurnalism, public speaking până la politică pentru tineret, gândire critică sau democraţie. În fiecare an Tabăra de iarnă are o altă temă.

Dezvoltare personală ca motor al creșterii

Deoarece promovarea limbii şi culturii germane reprezintă un obiectiv al asociaţiei, perfecţionarea tinerilor vorbitori de germană stă în centrul tuturor proiectelor noastre. Ne propunem transmiterea cunoştinţelor şi a valorilor asociaţiei, a voluntariatului şi a ceea ce înseamnă să iei singur iniţiativa şi sprijinim mobilităţile internaţionale. Ne dorim să oferim posibilitatea unei dezvoltări personale şi profesionale a tineretului vorbitor de limba germană.

Pe termen lung, ne propunem să extindem reţeaua tinerilor vorbitori de germană pe plan european şi să sprijim iniţiativele studenţeşti şi de tineret. Ne dorim să le oferim elevilor vorbitori de limba germană din România şansa de a organiza, în propriile oraşe, proiecte în limba germană sub numele Gutenberg.

Creștere internațională

Mai departe aspirăm la o comunitate a vorbitorilor de limba germană şi din alte ţări europene, în care germana nu este limbă maternă. Tinerii vorbitori de limba germană din Ungaria, Polonia, Serbia sau Slovacia au nevoi asemănătoare cu comunitatea noastră, există un fond al limbii germane şi o istorie în toate aceste ţări şi există interesaţi, care vor să înveţe germana ca limbă străină şi au nevoie de un cadru care să promoveze cultura sau să dezvolte cunoştinţele de limbă.

Sperăm ca prin contactele noastre să putem organiza proiecte internaţionale şi în această direcţie.

Prin planurile noastre de viitor şi aspiraţiile noastre, asociaţia Gutenberg rămâne cadrul perfect în care trebuie să-ţi depăşeşti mereu limitele pentru a te putea dezvolta.