Facilitare și predare online

Training Of Online Trainers - Facilitare și predare online

Dacă procesul de predare online este structurat corect, și este realizat într-un mod interactiv și interesant, atunci faptul că educația este făcută online sau offline nu mai contează.

Tehnologia și copiii

Copiii de azi s-au născut și cresc în generația digitală. Sunt obișnuiți să urmărească videoclipuri, să caute răspunsuri online și să preleveze digital informații din diverse surse. Aproape toți copiii au un smartphone în buzunar, care le permite să acceseze informații oricând și oriunde. 

Astfel, copiii sunt mult mai familiarizați cu tehnologia și le este mai ușor să asimileze informațiile prezentate cu ajutorul ei, de aceea aceștia s-au adaptat destul de rapid la învățământul la distanță, deoarece pentru ei tehnologia este atractivă, iar descoperirea de instrumente digitale care să îi ajute să învețe mai ușor reușește să îi capteze pentru o perioada mai lungă de timp și să îi facă mult mai implicați în procesul de predare-învățare-evaluare.

Învățământul online: cadru didactic – elev – părinte

Mutarea de la învățământul tradițional la cel la distanță au creat nemulțumiri în rândul părinților și a cadrelor didactice. Părinții sunt nemulțumiți de faptul că materia și modul de predare în școală românească nu se pliază deloc cu predarea online, deoarece profesorii nu sunt familiarizați cu acest stil de lucru. 

Cadrele didactice au fost și ele luate prin surprindere, deoarece învățământul din România progresează destul de greu, iar folosirea tehnologiei în procesul de procesul de predare online era încă departe de a fi o realitate. Însă, „peste noapte” acest lucru s-a schimbat, cu toții am fost nevoiți să ne adaptăm noii normalități. 

Important de știut este faptul că educația online este construită pe aceleași principii ca și cea tradițională. Subiectele, temele de clasă, interacțiunea cu profesorul și notele, toate sunt la fel. Însă, un avantaj enorm pe care îl are școala online, este faptul că într-o școală „obișnuită”, copiii sunt obligați să învețe în același ritm general pentru toți, iar accesul la resurse este limitat, manualul sau o altă sursă adusă de profesor, în timp ce, având la îndemână tehnologia și conexiunea la internet, acesta, rapid, își colectează informațiile necesare din mai multe surse. Astfel, această opțiune permite acestora să-și dezvolte capacitatea de cercetare, analiză și structurare a informațiilor din mai multe surse. 

Atunci când s-a trecut la învățământul online, majoritatea părinților s-au gândit instant la calitatea nivelului de educație, deoarece aceștia nu au fost familiarizați cu conceptul de școală online și nu dețin informații despre faptul că educația instituțională poate avea loc și sub o altă formă și de oriunde. Calitatea predării în mediul online depinde mult de școală, ca și în cazul predării tradiționale.

Educația este viitorul societății, educația face aduce schimbarea în societate, astfel, pentru a le veni în ajutorul cadrelor didactice au fost dezvoltate cursuri special despre procesele de facilitare și predare online, în special pentru profesori, dar tehnicile și instrumentele folosite pot fi de folos chiar și companiilor. Cei care țin astfel de cursuri se numesc facilitatori, dar în România cel mai comun nume este cel de formator sau trainer. 

Facilitare și predare online

Conform dicționarului pentru curioși educalingo, un facilitator este  este cineva care ajută un grup de oameni să înțeleagă obiectivele lor comune și îi ajută să planifice să le atingă fără a lua o anumită poziție în discuție. Unele instrumente de facilitator vor încerca să ajute grupul să ajungă la un consens cu privire la orice dezacorduri care există în prealabil sau care apar în cadrul întâlnirii, astfel încât să aibă o bază solidă pentru acțiunile viitoare.

De regulă, facilitatorii lucrează față în față cu grupurile, organizând ateliere, zile de dezvoltare a echipei, sesiuni de instruire etc. Contextul actual a condus la mutarea activităților în în mediul online. 

Astfel, facilitatorii și-au actualizat și dezvoltat programa, astfel încât să fie eficientă pentru grupurile cu care lucrează la distanță și care, la rândul lor, și  aceștia vor folosi metode și tehnici din respectiva programă pentru ca prestarea serviciilor lor în mediul online să aibă același efect, în cazul de față facilitarea procesului de predare-învățare-evaluare în școli. Citește articolul Cele 6 etape ale unei sesiuni de training pentru a descoperi felul în care poți dezvolta un curs de succes cap-coadă.

Lipsa feedback-ului, interacțiunea dintre profesor-elev și elevi-elevi sunt principalele motive pentru care educația online este văzută ca o formă de învățământ ineficientă, dar odată cu dezvoltarea tehnologiilor digitale, majoritatea problemelor au fost rezolvate cu succes: telecomunicațiile moderne permit elevilor și profesorilor să comunice în timp real, iar instrumentele interactive au îmbogățit semnificativ arsenalul pedagogic. De asemenea, există rețele de comunicare, precum Facebook, Whatsapp etc., care sunt de mare ajutor, „locuri” virtuale unde elevii pot crea grupuri, pot comunica cu profesorii și între ei. Pur și simplu, odată cu avansarea tehnologiei digitale, feedback-ul este doar o chestiune de tehnologie.

Modul de predare online depinde mult de cum este realizat cursul online, de cât de interactiv și interesant este, de modul în care este construit sistemul de feedback între elevi și profesor. Și e clar de ce părinții și cadrele didactice sunt nemulțumiți, deoarece învățarea online este un instrument modern și puternic, dar nu își poate demonstra eficacitatea decât în ​​mâinile unui profesor cu experiență pe această direcție, și atât părinții, cât și cadrele didactice au înțeles și sunt de acord cu acest lucru. Astfel, atunci când s-au organizat cursuri despre însușirea competențelor digitale, aceștia au participat cu mare interes. Și observând numărul ,are de cursuri de genul, putem afirma faptul că cererea și dorința este mare.

Educația online a devenit o realitate și necesitate. E cert faptul că după trecerea pandemiei, educația online, precum și includerea tehnologiei în procesul de predare-învățare-evaluare  vor fi solicitate atât de copii, cât și de părinți. Astfel, deținerea competențelor digitale de către cadrele didactice vor fi mai mult decât necesare, vă propunem să citiți o serie de articole despre procesul de predare online:

În concluzie, despre procesul de predare online putem afirma cu certitudine faptul că nu este diferit față de predarea offline și că tehnologia este doar un plus pentru educație, deoarece reușește să îi țină pe copii mai mult timp focusați pe subiectul care se predă, iar experiența lor în procesul de învățare-evaluare este mai atractiv și distractiv, ceea ce face ca timpul alocat pentru educație să fie petrecut cu plăcere.