Fondează și tu o organizație studențească Gutenberg

Fii unic(ă), schimbă lumea în felul tău

Tot mai mulți tineri se confruntă cu probleme în ceea ce privește accesul pe piața muncii și găsirea unui loc de muncă în conformitate cu ceea ce își doresc, respectiv cu propriul profil personal și profesional. Lipsa de experiență, lipsa unor competențe necesare la locul de muncă, precum și posibilitățile limitate de interacțiune cu potențiali angajatori sunt doar o parte din aceste probleme. Implicarea tinerilor într-o organizatie studenteasca poate veni în sprijinul lor, avantajându-i comparativ cu studenții neimplicați în activități extra-curriculare. 

De ce să fondez o organizatie studenteasca?

Organizațiile studențești au o contribuție importantă în dezvoltarea abilitățiilor sociale ale individului, dar și în alegerea carierei potrivite. Un membru activ al unei astfel de organizații ,datorită implicării în proiecte, va fi pus în contact cu indivizi, potențiali angajatori, care i-au remarcat competențele. Aceștia vor fi mai predispuși să angajeze tineri cu care au avut colaborări, datorită experienței pe care aceștia au acumulat-o în perioada de voluntariat și deoarece au impresia că se vor adapta mai bine la locul de muncă. Cu cât un individ se bucură de mai multe conexiuni, cu atât mai mult cei care sunt în afara rețelelor acestuia vor dori să se conecteze cu acesta pentru a-și lărgi sfera de informație și expertiză. Legăturile dintre grupuri permit schimburi facile de informații. Informația înseamnă putere, un avans semnificativ față de cei care nu o dețin.

Ce abilități pot dezvolta într-o organizatie studenteasca?

Unele dintre cele mai importante abilități, pe care un membru unei organizații le poate dobândi sunt soft skills și hard skills. Printre abilitățile soft se numără spiritul de echipă, comunicarea și negocierea, soluționarea problemelor, managementul timpului, empatia, leadership etc. Abilitățile hard sunt mult mai concrete, deoarece fac referire la lucrurile de bază ce trebuie știute într-un anumit domeniu, precum procedurile tehnice, administrative, și sunt învățate pe parcursul școlarizării. Dar pentru ca zilnic interacționăm cu oameni, abilitățile soft sunt importante pentru a putea reuși să facem față cu succes fiecărei situații.

Există și o funcție negativă, în percepția multor studenți și anume, faptul că implicarea în cadrul unei astfel de organizații reduce timpul alocat studiului școlar. Facultatea sau alte medii asociative sunt contexte funcționale, iar posibilul acțional se poate concretiza prin modificări în sistemul de învățământ, modificări care să pună accentul pe practică, precum și prin dezvoltarea unor parteneriate între facultăți și companii, care să îi pună în contact direct pe studenți cu mediul de lucru.

În ce măsură contribuie deci implicare într-o organizatie studenteasca la dezvoltarea profesională a studenților?

Lipsa de armonie dintre pregătirea academică și cerințele de la locul de muncă sunt din ce în ce mai vizibile și mai nocive mai ales pentru un student fără experiență, gata să facă primul pas în a-și începe cariera profesională.

Cunoștințele, competențele, abilitățile și capacitatea de a învăța și de a reînvăța sunt cuvinte cheie atunci când vorbim despre dezvoltarea profesională a indivizilor. Organizațiile studențești pot constitui un astfel de cadru în care tinerii își pot dezvolta aceste abilități, lovindu-se de situații de lucru concrete.

O altă contribuție importantă, pe care o aduc organizațiile studențești, este faptul că pentru dezvoltarea profesională și socială a membrilor săi se oferă multiple și diverse pârghii, prin organizarea trainingurilor interne și externe, precum și prin facilitarea participării lor la proiecte educaționale care vizează un spectru larg de aspecte importante ale societății moderne. Cele mai amintite tematici ale trainingurilor fac referire la: feedback, public speaking, project management, time and team management, tehnici de soluționare a conflictelor, negociere, fundraising, leadership, scriere etc.

În concluzie, care sunt avantajele implicări într-o organizatie studenteasca?

Cele de mai sus fiind spuse, putem considera dezvoltarea profesională și acumularea de competențe ca fiind mari avantaje ce derivă din statutul de membru al unei organizații studențești. Sper într-o mai bună conștientizare a beneficiilor pe care experiența prin și despre voluntariat le aduce individului, astfel încât să putem vorbi de o participare semnificativă a tinerilor în astfel de activități. Practica și petrecerea timpului liber într-un mod productiv și constructiv este modalitatea prin care anii de studenție, etapa de tranzit între învățare și performare, să asigure un start mult mai facil în cariera pe care ne-o dorim! Multitudinea prezenței în viața tinerilor a unor ,,nuanțe”, Responsabilitate – Organizare – Gândire pozitivă – Voință – Abilități – Inițiativă – Voluntariat, dezvoltă capacitatea de a face față mult mai ușor provocărilor și a ne crea oportunități de accedere la jobul pe care ni-l dorim!

Cum fondez o organizație studențească Gutenberg în orașul meu?

Primul pas este simplu. Contactează-ne și îți explicăm noi tot ce ai de făcut.