Fondează organizație de elevi

Cine este și ce face Asociația Gutenberg?

Rețeaua Gutenberg este metoda prin care Gutenberg își propune să schimbe lumea într-un loc mai bun. Începem de la nivel local, apoi trecem la național și nu în ultimul rând la nivel internațional.

Primul pas, elevii se înscriu la Școala de vară Gutenberg  Al doilea pas, elevii se își asumă responsabilitatea fondării unei organizații sau aderă la una existentă în orașul lor. Pasul 3, organizează timp de un an două proiecte în școala lor.

Mai ușor de zis decât de făcut, dar ușor e pentru cei slabi.

Hai să vedem pe scurt ce înseamnă fiecare pas.

Pasul 1, pe scurt. De ce e important să participi la Școala de vară?

Școala de vară Gutenberg este piatra de temelie de la care a început toată mișcarea această internațională. Gutenberg Sommerschule, cum îi zicem în limba germana are ca temă managementul de proiect. Adică vrem să învățăm participanții cum trebuie să organizeze un proiect.

Da, în limba germană.

Apoi ne-am dat seama că vorbind despre management de proiect timp de o săptămână, nu ajută și nu aduce o schimbare destul de mare. Drept urmare am zis că elevii și studenții trebuie să fie conectați la acest subiect pe tot parcursul anului. Așadar am pus bazele Rețelei Gutenberg.

Pasul 2. Vreau să mă implic sau să fondez o organizație de elevi

Organizațiile Gutenberg dedicate elevilor funcționează pe bază de licență anuală, pe care echipele (minim 5 persoane) trebuie să o ceară de la noi. Astfel, se filtrează echipele inactive și rămânem fresh constant.
2.1 Verifică dacă este deja o organizație la tine în oraș

În primul rând verifică dacă este o organizație de elevi la tine în oraș. Poți să verifici acest lucru ulterior în meniu sau la pagina Organizațiilor Gutenberg dedicate elevilor. Dacă nu îi cunoști deja scrie-ne pe Facebook că îți dorești să intri cu ei în contact, iar noi te vom ajuta să faci acest lucru. Te vom adăuga pe grup și apoi va trebui ”doar” să mergi la ședințe și să te implici. Viel spaß!

2.2 Fondează tu organizația de elevi la tine în oraș

Organizațiile Gutenberg dedicate elevilor funcționează pe bază de licență anuală, pe care echipele (minim 5 persoane) trebuie să o ceară de la noi. Astfel, se filtrează echipele inactive și rămânem fresh constant.
2.2.1. Care sunt condițiile pentru a fonda o organizație în orașul tău?

2.2.2. Ce primești de la Gutenberg pentru acest challenge ?

2.2.3. Foarte pe scurt, hai să vedem care sunt responsabilitățile tale de manager al organizației:

Ce trebuie să faci acum? Completează formularul și citește mai departe la 2.4

2.3 Doresc să reînnoiesc licența Gutenberg

Cei din organizațiile care au fost active în anii trecuți și au trecut prin acest proces, știu despre ce e vorba. Dragilor, vă rugăm să completați acest formular.

2.4 Care sunt următorii pași după ce completez formularul de depunere a licenței.

După ce completezi formularul, urmează să te programăm la un interviu. La interviu se va da și un test. Dar până la atunci, trebuie să citești metodologia rețelei, ca să vorbim ”aceeași limbă” și să vă transmitem cât mai mult know-how. Avem și câteva video-uri care să vă ajute pe pagina de Mentor me. Dacă nu luați examenul, mai citiți încă o dată metodologia și mai dăm încă o dată examenul. Obiectivul nostru e să știți cum funcționează rețeaua.

2.5 Programul anual al Rețelei Gutenberg

15 iulie – 30 august: Înscrieri
30 august – 3 septembrie: Setarea interviurilor cu echipele de proiect
6 septembrie – 8 septembrie: Întâlnirea rețelei organizațiilor de tineret. Cel puțin 1 persoană din echipa de 5, trebuie să participe.
15 septembrie 2019 – 25 mai 2020: Perioada de desfăşurare a activităţii/proiectelor asociaţiilor de elevi
25 mai – 10 iunie: – perioada de raportare.