Gamification în educație – cum este văzut în România?

Prin gamification se înţelege procesul de adăugare de mecanici regăsite în jocuri, în împrejurimi care nu sunt relatate jocurilor, cum ar fi un website, o comunitate online, în sistemul managerierii educaţiei ori în business. Scopul gamification-ului este de a creşte participarea la activităţi, de a  face mai uşoară interacţiunea dintre participanţi, angajaţi şi parteneri, pentru a facilita colaborarea şi interacţiunea.

Cum funcţionează gamification-ul?

Gamification-ul funcţionează prin furnizarea de indicaţii şi feedback audienţei, prin mecanica şi dinamica jocurilor, care sunt adăugate platformelor online şi care conduc la completarea realizărilor şi obiectivelor într-un mod mai interactiv.

O experiență de gamification convingătoare reuşeşte să îi determine pe participanţi să îşi exprime ideile mai uşor, ceea ce demonstrează că cele mai bune activităţi sunt cele care au un impact asupra gândirii oamenilor. 

Ce semnifică mecanicile jocului?

Mecanicile jocului sunt, de obicei, înfăţişate drept fiind reguli şi premii care apar într-un program sau pe o platformă digitală. Premiile se regăsesc ca fiind, de exemplu, nişte puncte care sunt câştigate în urma completării unei misiuni şi care sunt necesare pentru a creşte nivelul utilizatorului şi pentru a continua progresul acestuia. De asemenea, în urma completării misiunilor, se pot câştiga insigne care favorizează creşterea faimei utilizatorului.

Ce sunt dinamicile jocului?

Dinamicile jocului sunt acelea care rezonează cu sentimentele participanţilor. Aceste sentimente pot fi de concurenţă, de încântare şi pot contribui la motivarea utilizatorilor să participe la joc. Pentru a contribui la satisfacţia participanţilor, dinamica jocului propune concepte precum: leaderboard-ul, colaborarea prin îndeplinirea misiunilor de echipă, colectarea de insigne unice şi câştigarea unor surpize prin completarea misiunilor.

Elementele clasice ale jocurilor

Punctele

Punctele sunt folosite pentru a identifica progresul jucătorului. Acumularea acesora duce la creşterea în nivel a jucătorului. 

Insignele

Insignele sunt o modalitate creativă pentru a arăta relizările şi motivează ulitizatorii să petreacă mai mult timp completând misiuni. Acestea contribuie la creşterea satisfacţiei şi cât mai multe insigne adunate reprezintă prestigiul utilizatorului.

Leaderboards

Leaderboard-ul reprezintă clasementul fiecărui jucător. De obicei primele 3 locuri din clasament sunt destinate acelora care au îndeplinit cel mai mare număr de misiuni. Clasamentele se pot schimba zilnic, săptamânal şi chiar lunar. Scopul clasamentului este de a intriga câţi mai mult jucători să ajungă pe primele locuri, astfel ducând la creşterea randamentului.

Gamification în educaţie

Gamification este un concept destul de nou în România. Până la apariţia jocurilor cu scop educativ, profesorii nu reuşeau să trezească interesul elevilor pentru unele materii. Indiferent de materie, jocurile sunt o modalitate foarte bună pentru a interacţiona cu elevii mai uşor, făcând astfel experienţa lor de învătare şi procesare a informaţiilor mult mai uşoară şi pe deasupra este şi distractivă. 

Unde se pot găsi jocurile educative?

Este simplu să găseşti, chiar şi din întâmplare, câte un joc cu tematică educativă. Jocurile au numeroase ţeluri, de la a face mai uşoară învăţarea de limbi străine, la cunoştiiţe generale şi matematică, însă acestea pot fi şi personalizate de către creatorul grupului de participanţi.

Exemple de jocuri educative:

Printre cele mai bine cotate jocuri pentru învăţarea limbilor străine în timpul învăţării tradiţionale se numeră

Twenty questions

Ce este acest joc?

Ajută la îmbunătăţirea vocabularului, la pronunţarea cuvintelor şi la gramatică.

 Cum se joacă?

Este simplu şi uşor de înţeles acest joc. Tot ce trebuie să faci este să scri numele unor celebrităţi, animale sau obiecte pe cartonaşe. Fiecare jucător va trebui să îşi lipească pe frunte cartonaşul pentru ca ceilalţi jucători să îl vadă. Apoi, ei vor trebui să pună întrebări celorlalţi jucători  pentru a obţine informaţii şi pentru a ghici ce este pe cartonaş.

Este o modalitate bună pentru a încuraja elevii să îşi folosească cât mai mult cunoştintele, de a îşi exersa gramatica şi pentru a îmbunătăţi limba străină aleasă prin formularea de enunţuri şi întrebări.

Pictinoary

Ce este acest joc?

Îmbunătăţeşte vocabularul, exprimarea orală şi pronunţarea.

Cum se joacă?

Acest joc poate fi o modalitate distractivă şi interactivă potrivită pentru toate vârstele. Fiecare jucător trebuie să scrie câte un cuvânt într-un bileţel şi să le amestece pe toate la un loc într-un recipient. Apoi, fiecare jucător va trebui să extragă câte un bilet şi să deseneze pe tablă sau pe o foaie ceea ce este scris în bileţel iar ceilalţi jucător vor trebui să ghicescă cuvântul. Pentru a face acest joc mai educativ, persoana care a ghicit ce era scris în bileţel va trebui să se ridice şi să scrie pe tablă cuvântul din bilet fără a se uita în acesta.

Taboo

Ce este acest joc?

Contribuie la îmbunătăţirea vocabularului, la gramatică, la exprimarea orală şi la înţelegerea convorbirii.

Cum se joacă?

Ca în jocul anterior, jucătorii vor trebui sa scrie pe bileţele cuvinte şi apoi să le amestece. Fiecare jucător va extrage câte un bilet şi va încerca să explice acel cuvânt pentru a-i face pe ceilalţi jucători să ghicească ceea ce este scris pe bileţel. În acest joc nu este permisă folosirea sinonimelor, aşa că aceştia nu vor avea voie să spună, de exemplu, dacă cuvântul este ‘’animal’’, ei nu vor avea voie să spună ‘’câine’’, ‘’ pisică’’ sau orice lucru care poate fi asociat cu cuvântul ‘’animal’’. 

Scopul jocului este de a-i face pe jucători să explice folosind altfel de cuvinte, ceea ce este exact ceea ce trebuie să facem atunci când suntem într-o ţară străină şi nu stim un cuvânt, ceea ce ne face să ne ajutăm de alte cuvinte pentru a transmite ceea ce vrem să spunem.

Acest joc este excelent pentru a pune creierul la treabă şi nu a ne uita în dicţionar, ceea ce contribuie la folosirea vocabularului deja existent şi la îmbunătăţirea cunoştinţelor deja existente. De asemenea, este o oportunitate perfectă pentru a practica gramatica, jucătorul fiind nevoit să creeze explicaţii şi să se exprime prin propoziţii lungi.

Acestea sunt doar câteva dintre jocurile folosite pentru a îmbunătăţi cunoştintele cuiva. Pentru mai multe idei de jocuri puteţi accesa această pagină web

Platforme de învățare online

Dacă sunteţi în căutare de platforme de învăţare online, acestea sunt printre cele mai populare:

Gimkit

Gimkit ajută profesorii să creeze experienţe memorabile de învăţare pentru elevi. Gimkit este o platform game-show, unde elevii sau studenţii se concurează prin răspunderea la întrebări prin intermediul dispozitivelor electronice. Gimkit funcţionează prin crearea de quiz-uri create de profesori, dar şi de către elevi. Gimkit este cunoscut pentru asemănarea cu Kahoot, un alt joc online, însă diferenţa adusă de către Gimkit este aceea de repetare a întrebărilor, lăsând posibilitatea de a răspunde corect.

Kahoot

Kahoot este un joc care este recunoscut pentru concurenţa dintre jucători. Asemenea Gimkit-ului, Kahoot se bazează pe crearea de quiz-uri. La finalul quiz-ului este arătat clasamentul dintre jucători, ce depinde de scorurile castigate prin răspunderea corectă şi căt mai rapida a întrebărilor. Cu cât răspunsul corect este dat mai rapid, cu atât se câştigă mai multe puncte.

Socrative

Socrative este de asemenea un joc bazat pe întrebări. Ceea ce îl face mai unic faţă de celelalte jocuri este posibilitatea profesorului de a previzualiza şi de a scrie un review lucrărilor elevilor. Este un mod eficient de a învăţa, însă şi de a fi în contact cu elevul.

Învățarea prin platforme online vs prin metoda tradiţională?

Evidenţa ştiinţifică

Studiul care urmărea eficienţa platformelor de învăţare online a fost realizat la Universitatea de medicină din Bialystok. Scopul studiului a fost să compare eficienţa de învăţare tradiţională cu cea de la distanţă, prin folosirea platformelor online. Studenţii au fost împărţiţi în două grupe, din care una a participat la metoda de învăţare tradiţională.

Înainte de examenul final, studenţii au trebuit să completeze un formular despre nivelul lor de satisfacţie obţinut din metoda de învăţare la care au făcut parte. Rezultate studiului arată că studenţii care au participat la metoda de învăţare online au exprimat o satisfacţie mult mai mare. 94% dintre aceştia au spus că învăţatul de la distanţă i-au ajutat mai mult în procesul de învăţare pentru examen. 92% dintre aceştia au susţinut eficienţa acumulării de informaţii mai vastă şi au reuşit să îşi aducă aminte teoria mai bine. Rezultatele examenului nu au fost complet diferite, însă printre studenţii care au luat punctaj maxim se află cei din  grupa care a studiat de la distanţă.

Recomandări

Descoperă în următoarele articole mai multe informații utile despre procesul de predare-învățare-evaluare în mediul online: