Ghid pentru dezvoltarea de comunități reziliente, democratice și implicare civică

Proiectul Dezvoltarea de comunități reziliente în regiunea România – Republica Moldova” a fost organizat de Asociația Gutenberg – Organizația studenților vorbitori de limba germană,   în perioada Mai – Decembrie 2022, fiind desfășurat cu sprijinul financiar al Bosch Alumni Network – o rețea coordonată de International Alumni Center (iac Berlin), fondată de Fundația Robert Bosch.
În cadrul acestui proiect, a fost dezvoltat un ghid educațional, ce reprezintă o însumare a experiențelor practice ale experților care au contribuit pentru fiecare subiect în parte precum și a lucrătorilor de tineret și formatorilor din comunitatea Gutenberg, care lucrează de peste 14 ani cu copii, tineri și cadre didactice din România.
 

Ghid pentru dezvoltarea de comunități reziliente, democratice și implicare civică

Ultimele luni au demonstrat încă odată că educația și participarea civică ar trebui să joace un rol semnificativ în educația tinerilor din România și Republica Moldova, unde există un decalaj uriaș în înțelegerea, promovarea și predarea principiilor și comportamentelor sănătoase.
Prin urmare, alături de experți din cadrul Bosch Alumni Network, în special din România și din Republica Moldova, am dorit să contribuim la creșterea gradului de conștientizare al comunităților de tineri din aceste regiuni pentru subiecte mai delicate, cum ar fi tratarea conflictelor, educația participativă sau dezvoltarea spiritului civic.

Ateliere interactive

Astfel, în perioada octombrie – noiembrie 2022 s-a desfășurat prima parte a proiectului „Dezvoltarea de comunități reziliente în regiunea România – Republica Moldova” – adresat profesorilor, lucrătorilor de tineret și facilitatorilor. Această parte a proiectului a constat în derularea a patru ateliere interactive, online, în limba română sau engleză, pe următoarele tematici – fiind susținute de experți în domeniile facilitate, membri ai Bosch Alumni Network:

  1. Antrenăm mușchii civici – cu Raluca Boișteanu
  2. Managementul conflictelor – cu Matthias Haberl
  3. Construirea și consolidarea ecosistemelor democratice în comunitățile locale – cu Ștefan Cibian
  4. Instrumente pentru procesul de facilitare – cu Ovidiu Condurache
Pe marginea acestor patru tematici prioritare a fost dezvoltat actualul ghid educațional. Acest ghid pentru dezvoltarea și consolidarea de comunități reziliente își propune să aducă împreună o serie de instrumente deja existente, fiind o centralizare de idei, păreri și experiențe ale colaboratorilor, care să fie de ajutor oricui își dorește să contribuie efectiv la dezvoltarea societății în comunitățile în care locuiesc, în special practicienilor educaționali precum profesori de școală, formatori, lucrători de tineret din organizații formale/non-formale.
Ghidul este structurat într-o manieră simplă, conținând maparea actorilor care joacă un rol central în crearea și consolidarea democrației într-o societate, precum cetățeni activi, lideri comunitari și grupuri de inițiativă, organizații ale societății civile, cât și exemple practice și recomandări.
Vă invităm să descărcați ghidul educațional – apăsând ”Adaugă în coș” și urmând pașii necesari. Sperăm să vă fie de folos, în orice context vă desfășurați activitatea: în comunități de tineri, la școală, în ONG-uri sau oriunde credeți că poate fi de folos acest instrument.
Pentru orice întrebări sau informații referitoare la acest proiect, vă stăm cu drag la dispoziție la adresa de e-mail: [email protected]