Proiectul „Dezvoltarea de comunități reziliente în regiunea România – Republica Moldova” a fost organizat de Asociația Gutenberg – Organizația studenților vorbitori de limba germană, în perioada Mai – Decembrie 2022, fiind desfășurat cu sprijinul financiar al Bosch Alumni Network – o rețea coordonată de International Alumni Center (iac Berlin), fondată de Fundația Robert Bosch.
În cadrul acestui proiect, a fost dezvoltat un ghid educațional, ce reprezintă o însumare a experiențelor practice ale experților care au contribuit pentru fiecare subiect în parte precum și a lucrătorilor de tineret și formatorilor din comunitatea Gutenberg, care lucrează de peste 14 ani cu copii, tineri și cadre didactice din România.
Ghid pentru dezvoltarea de comunități reziliente, democratice și implicare civică
Ultimele luni au demonstrat încă odată că educația și participarea civică ar trebui să joace un rol semnificativ în educația tinerilor din România și Republica Moldova, unde există un decalaj uriaș în înțelegerea, promovarea și predarea principiilor și comportamentelor sănătoase.
Prin urmare, alături de experți din cadrul Bosch Alumni Network, în special din România și din Republica Moldova, am dorit să contribuim la creșterea gradului de conștientizare al comunităților de tineri din aceste regiuni pentru subiecte mai delicate, cum ar fi tratarea conflictelor, educația participativă sau dezvoltarea spiritului civic.
Ateliere interactive
Astfel, în perioada octombrie – noiembrie 2022 s-a desfășurat prima parte a proiectului „Dezvoltarea de comunități reziliente în regiunea România – Republica Moldova” – adresat profesorilor, lucrătorilor de tineret și facilitatorilor. Această parte a proiectului a constat în derularea a patru ateliere interactive, online, în limba română sau engleză, pe următoarele tematici – fiind susținute de experți în domeniile facilitate, membri ai Bosch Alumni Network:
- Antrenăm mușchii civici – cu Raluca Boișteanu
- Managementul conflictelor – cu Matthias Haberl
- Construirea și consolidarea ecosistemelor democratice în comunitățile locale – cu Ștefan Cibian
- Instrumente pentru procesul de facilitare – cu Ovidiu Condurache