Gutenberg susține Olimpiada de Limba Germană Modernă

Gutenberg, singura organizație de studenți vorbitori de limba germană din România, si Clubul studentilor Germanisti din Iasi, susține Olimpiada de Limba Germană Modernă și modul de organizare și desfășurare a acesteia.

Organizația este formată din studenți care provin din diverse părți ale țării pentru a studia la Cluj, la București sau la Iași și care sunt ghidați de valori, principii și tradiții comune, dar nu în ultimul rând, care au trecut majoritar prin experiența olimpiadei. Dorința noastră este de a crea o comunitate a tinerilor vorbitori de limba germană, pentru a promova cultura și tradițiile acesteia. Pentru a ne îndeplini acest scop, organizăm diferite proiecte de-a lungul anului, dar și workshop-uri pe timpul olimpiadei, care oferă profesorilor o viziune prezentată de studenți asupra importanței educației nonformale. Anul acesta am ținut opt workshop-uri pentru elevi și două pentru profesori, fiind alături de participanți pe întregul parcurs al olimpiadei, oferindu-le sprijin și sfaturi. Acest lucru este de altfel o tradiție ce ar trebui să rămână neschimbată. Olimpiada de Limba Germană Modernă a fost văzută mereu ca mai mult decât un concurs, a fost considerată o experiență de neuitat, în timpul căreia ai oportunitatea de a cunoaște oameni implicați, care împart aceleași valori și care se ambiționează reciproc pentru a reuși.

 

Olimpiada de Limba Germană Modernă este unică în cadrul acestor tipuri de concurs, în special datorită structurii sale. O structură meticulos elaborată, gândită pentru a motiva elevii să își folosească cunoștințele de limba germană, atât în contexte teoretice, cât și în contexte practice. Atât proba scrisă, care tratează mereu teme de actualitate și interes pentru tineri, cât și cea de proiect pe grupe, care îi stimulează pe elevi să lucreze în echipă pentru a atinge un scop comun, sunt experiențe care rămân întipărite pentru mult timp în amintirea participanților. Schimbarea acestei structuri, ar lua cu siguranță oportunitatea viitoarelor generații de a simți aceleași sentimente de împlinire și satisfacție, care ar trebui mereu încurajate în dezvoltarea personala a elevilor.

Modul de corectare a lucrărilor la nivel județean, prin scanare și ulterior trimitere a acestora în alte județe, este un mod corect și obiectiv, care oferă tuturor elevilor șansa de a fi evaluați în același mod, având toți șanse egale de a excela și de a se califica la etapa națională.

 

Etapa națională, care se desfășoară pe parcursul unei săptămâni, adună atât profesori, cât și elevi de pretutindeni, oferindu-le astfel oportunitatea de a se cunoaște și de a interschimba informații despre diverse moduri de predare sau învățare. Repartizarea pe nivele de limbă este foarte importantă, deoarece oferă fiecărui participant șanse egale de câștig, indiferent dacă este începător sau avansat.

În concluzie, Olimpiada de Limba Germană Modernă nu este un simplu concurs, ci o sumă de experiențe frumoase, care ajută la închegarea unei comunități puternice, dornice de a face o schimbare în bine. Din acest motiv și din cele enumerate mai sus, noi susținem continuarea tradițiilor de până acum!