Cursuri programare copii – Introducere în limbajul de programare Scratch
Activitățile gratuite oferite de Asociația Gutenberg pe tematica „Introducere în limbajul de programare Scratch pentru copii” fac parte din programul internațional Meet & Code, cu sprijinul Asociației TechSoup & SAP ( fiind singura inițiativă finanțată la nivelul județului Cluj), a cărui scop este de a familiariza copiii și tinerii cu lumea tehnologiei și a programării.
Activitatea online ”Introducere în limbajul de programare Scratch” are loc în data de 25.10.2021, pe bază de înscriere.
Ce este Scratch? De ce Scratch?
Scratch este un mediu de programare vizual creat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts special pentru a învăța copiii să programeze și este văzut ca un mijloc excelent de tranziție în lumea programatorilor.
Scratch, spre deosebire de alte limbaje de programare unde trebuie introduse manual codurile, este un mediu vizual de programare unde se asamblează codul programului din blocuri. În Scratch se pot crea animații, proiecte multimedia, cărți live, desene animate, scrie muzică și multe altele. În acest program se găsesc toate instrumentele necesare: un editor grafic, un limbaj de programare, proiecte eșantion, o bibliotecă de imagini și sunete. Mai mult, Scratch este un program freeware, adică poate fi utilizat gratuit, pentru o perioadă nelimitată de timp și nu necesită instalarea de programe suplimentare. Simplitatea acestui limbaj de programare permite copiilor și tinerilor să îl utilizeze în scopuri educaționale.
Cui îi sunt adresate aceste cursuri?
Scratch este potrivit pentru orice vârstă și pentru toți cei care sunt interesați de domeniile Digital și IT, dar activitățile organizate sunt destinate pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 – 12 ani.
De ce să participe copilul dumneavoastră la acest curs?
Acest curs este special conceput pentru primul contact cu programarea, astfel, în urma participării, copiii vor deține primele cunoștințe despre programare, despre cum funcționează algoritmii, despre cum sunt utilizate variabilele etc.. Acest curs va fi util chiar și pentru cei care nu planifică să se dezvolte profesional în domeniul IT.
Când are loc cursul?
Sesiunile de cursuri programare copii sunt planificate pentru zilele de 17.10.2021 și 25.10.2021.
Ne rezervăm dreptul să organizăm fiecare activitate doar cu participarea a minim 10 copii per eveniment. Participarea la curs se face în ordinea primul venit, primul servit. Cele 2 cursuri sunt identice, fapt pentru care recomandăm înscrierea doar la una din sesiuni.
Cine suntem și ce ne recomandă pentru susținerea acestor activități?
Cei peste 12 ani în domeniul proiectelor educaționale pentru copii și tineri, au atras cu sine proiecte centrate pe educație non-formală și o experiență vastă în organizarea și livrarea de experiențe educaționale calitative. Aceste cursuri de programare sunt livrate de către absolvenți de Informatică (în limba germană, din cadrul UBB din Cluj-Napoca) și au o experiență de 6+ ani în lucru cu copii.
Dacă aveți orice fel de întrebări pentru noi, pe care doriți să ni le adresați, despre noi ca echipă sau despre activități, vă stăm cu drag la dispoziție.
Unde au loc cursurile?
Cursurile introductive se desfășoară exclusiv în mediul ONLINE.
În urma înscrierii, vor fi transmise pe e-mail toate detaliile tehnice necesare pentru conectare.
Înscrieri
Accesează acest link pentru a te înscrie și rezerva locul gratuit la cursul de programare pentru copii cu o durată de aproximativ 2 ore.
Pentru înscriere, trebuie doar să selectați produsul dorit de la începutul paginii și, apoi, finalizați înscrierea prin completarea corectă a datelor participantului și a datelor de contact. Toate detaliile necesare le veți primi apoi și pe e-mail.
Contact
Dacă doriți mai multe detalii, ne puteți contacta la numărul de telefon +40 752 822 373.
Urmăriți-ne activitatea și pe Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile despre programele educaționale oferite!
Sprijin
Evenimentul online este finanțat cu ajutorul programului Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/) susținut la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code 2021 este coordonat de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru al 5-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week.
În România, programul Meet and Code este coordonat de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.
Rezultate
În data de 25.10.2021 a avut loc evenimentul online „Introducere în limbajul de programare Scratch pentru copii” sprijinit de programul Meet & Code. Împreună cu trainerul Mădălina Dicu – absolventă a programelor de Licență și Master în Informatică, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, Linia de Studiu Germană, și actualmente student doctorand – elevii participanți au învățat informatică jucându-se!
Cei 19 elevi participanți din 13 orașe, au învățat informații și instrumente noi în limbajul de programare Scratch și și-au creat propriul proiect. Le mulțumim elevilor pentru participarea activă, sperăm să ne revedem la alte activități în mediul online!