EYE ON EU: exercitarea monitorizării civice asupra impactului programelor europene la nivel local

Să devenim mai europeni! Proiect nou – în cazul în care te interesează să afli mai multe despre diverse subiecte europene și ce impact au politicile UE. Dacă da, atunci să aruncăm un EYE ON UE: exercitarea monitorizării civice asupra impactului programelor europene la nivel local.

Interesant... dar despre ce este acest proiect?

EYE ON EU este un proiect bilateral transnațional, organizat de un ONG italian – Centro Studi Sereno Regis ODV, în colaborare cu Asociația Gutenberg din România.

Proiectul intenționează să lucreze la decalajul dintre tineri și UE prin creșterea înțelegerii funcționării instituțiilor europene nu într-un mod abstract, ci prin conștientizarea impactului politicilor europene asupra teritoriului și, mai specific, prin furnizarea de instrumente de monitorizare a investiției fondurilor europene pe teritoriu (Italia și România) tinerilor- prin activități non-formale.

Mai mult, această inițiativă creează oportunitatea tinerilor participanți de a dobândi instrumente pentru a fi parte din viața democratică, trecând dincolo de dimensiunea votului, și construind un canal continuu de dialog între tineri și factorii de decizie.

Vă întrebați cui se adresează acest proiect?

Tineretului! Mai precis, 15 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 – 28 de ani din România și 15 din Italia, vor participa în calitate de beneficiari direcți. Proiectul se adresează tinerilor care împărtășesc dorința de cunoaștere, implicare civică și interes pentru valorile și politicile europene; acesta promovează crearea și menținerea unui mediu de lucru incluziv, nediscriminatoriu, care promovează egalitatea de șanse, indiferent de profilul participantului – etnie, rasă, sex, religie, orientare sexuală, boală cronică, dizabilitate, apartenență la o categorie defavorizată, excluzând orice alte criterii care au ca efect restrângerea recunoașterii sau exercițiului egal al drepturilor omului.

Care sunt etapele proiectului?

Etapa 1

Perioada de desfășurare: 4 – 10 septembrie 2023

Un program de formare de 7 zile în zona metropolitană Torino / regiunea Piemont, Italia, cu participarea a 30 de tineri (15 din România și 15 din Italia) – constând în:

  • Activități non-formale, dezbateri, discuții și schimburi de opinii pe unele subiecte precum Tinerii și identitatea europeană, Obiectivele europene pentru tineret,
  • Instrumente de dialog între tineri și instituții europene,
  • Înțelegerea structurii politicilor europene și evaluarea impactului acestora la nivel local,
  • Cartografierea teritoriilor ca instrument de acțiune socială, educația non-formală ca instrument de animație socio-culturală,
  • Instrumente și abordări ale educației non-formale pentru a promova confruntarea și dialogul între tineri și factorii de decizie.

Costuri pentru această etapă a proiectului:

Nu se percepe taxă de participare – la fața locului, cazarea, masa și materialele pentru workshop-uri sunt acoperite de proiect.

Pentru transport – costurile de transport se rambursează până la 275 euro (în baza documentelor justificative de transport – facturi / bonuri fiscale / bilete de transport / boarding pass etc.).

Etapa 2: Training & Evenimente locale

Perioada de desfășurare: septembrie 2023 – ianuarie 2024

Vor avea loc ateliere și evenimente locale (5 sesiuni, a câte minim 2 ore fiecare), online și offline, în România (Cluj-Napoca) și Italia (Torino) pentru a aprofunda subiectele – jurnalism civic / participativ, jurnalism de investigație, metodologia și structura proceselor de monitorizare civică, democrație participativă, evaluarea impactului politici publice, cercetarea datelor necesare pentru evaluarea impactului, precum și instrumente de educație non-formală ce sprijină participarea tinerilor.

Etapa 3: Maraton de Monitorizare

Perioada de timp: ianuarie – aprilie 2024

Grupul de 15 tineri acționează ca multiplicatori a ceea ce au experimentat și parcurs până în această etapă a proiectului. Grupul desfășoară 3 ateliere, în care sunt implicați cel puțin 50 de tineri de la nivel local. Aceștia sunt instruiți pentru a efectua monitorizarea civică a impactului unui proiect european la alegerea tinerilor asupra teritoriului (România).

Această etapă a proiectului culminează cu un eveniment de dialog structurat la Cluj-Napoca, unde pe parcursul a două zile, toți tinerii care au participat la proiect au ocazia să se reunească și să cunoască factorii de decizie cărora le vor prezenta rezultatele muncii lor de monitorizare civică pe teritoriu.

Etapa 4: Vizită de studiu la Bruxelles

Perioada de timp: TBC, estimată mai 2024

Vizită de studiu la instituția UE care reprezintă cetățenii europeni – Parlamentul European.

Sperăm că v-am făcut curioși și interesați de proiectul nostru!

Înscrierile sunt acum deschise, până pe 30 iunie! Pentru a vă înscrie, vă rugăm să completați formularul de mai jos.

Pentru întrebări și informații suplimentare, ne puteți scrie la adresa [email protected]

Datele Proiectului

Orașul:
Cluj-Napoca
Participanți de la nivel:
International
Organizat de:
Organizații studențești
Anul:
2023