Zilele internaționale ale presei

Prima ediție a Zilelor Internaționale ale Media a avut loc în perioada 13 – 21 octombrie. Ceea ce rămâne este memoria unui proiect care își propune să aducă împreună tineri din România și Europa pentru a le arăta diversitatea și importanța mass-media în era informației într-un mod alternativ și interactiv.
Proiectul a inclus un 8- program de zi, foarte diversificat, care a făcut posibilă învățarea și experimentarea principalelor aspecte ale tuturor manifestărilor jurnalismului contemporan. Participanților li s-a oferit posibilitatea de a-și extinde cunoștințele teoretice în sub-domeniile jurnalismului de ziare, radio și televiziune, precum și posibilitatea de a aborda creativ și individual problema influenței mass-media asupra societății. Dar mai multe despre asta mai târziu.

La început, aspectele organizaționale erau în prim-plan, deoarece participanții din România, Germania, Luxemburg și Italia au trebuit să călătorească mai întâi la Cluj-Napoca pe 13 octombrie, unde au trebuit să fie ridicați și cazați. După ce toate detaliile tehnice au fost clarificate, ceremonia de deschidere a urmat în după-amiaza târziu. Acest lucru a fost caracterizat prin prezentarea Asociației Studenților Gutenberg și a Gutenberger Zeitung, precum și explicația programului și activitățile pe care participanții ar trebui să le desfășoare în următoarele câteva zile. Prima zi a proiectului s-a încheiat cu o petrecere de bun venit care le-a oferit tinerilor posibilitatea de a se cunoaște mai bine.
A doua zi a marcat și începutul programului propriu-zis al zilelor media. Deja la 9 dimineața participanții s-au reunit pentru a participa la un atelier de jurnalism de ziar de 3 ore. Acesta a fost susținut de doamna Veronica Cîmpean, profesor de jurnalism în cadrul departamentului de limbă germană al Facultății de Științe Politice și ale Comunicării de la Universitatea Babeș-Bolyai. Ca parte a acestui curs interactiv de bază, tinerilor jurnaliști li s-au oferit cele mai importante cunoștințe în ceea ce privește proiectarea articolelor și implementarea interviurilor.
Ziua a fost apoi continuată cu un atelier în domeniul jurnalismului de televiziune. Aceasta a fost susținută de Izabella Weibel, responsabilă cu departamentul de limbă germană la TVR Cluj, și a inclus o perspectivă teoretică asupra lumii jurnalismului TV, precum și un tur al studiourilor TVR Cluj. Participanții au putut experimenta modul în care funcționează o redacție modernă de televiziune. În cele din urmă, au avut chiar ocazia să se strecoare în pielea unui reporter și să se intervieveze în fața camerei.

Am zweiten Tag wurden die Workshops fortgesetzt, diesmal mit dem Schwerpunkt auf den Bereich des Radiojournalismus. Als Workshopleiter war Alois Kommer, Redakteur der deutschsprachigen Abteilung von Radio Neumarkt, eingeladen. Im Rahmen des 3-stündigen Workshops erhielten die Teilnehemr einen Überblick der Grundbausteine des Mediums Radio ( Nachricht, gebauter Beitrag, Interview, Moderation) und konnten mittels praktischer Übungen die Enstehungsweise eines Radioberichts nachempfinden.

Datele Proiectului

Orașul:
Cluj-Napoca
Participanți de la nivel:
National
Organizat de:
Organizații studențești
Anul:
2013