
Ateliere nonformale de dezvoltare personală pentru elevi - Raport
Acest proiect educațional a fost organizat de Asociația Gutenberg și s-a desfășurat în perioada iunie 2022 – mai 2023. Proiectul a fost finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene.
Activitățile proiectului au constat în desfășurarea de ateliere educaționale în format fizic, utilizând preponderent metode de predare non-formale.
Activitățile din cadrul proiectului s-au adresat elevilor de gimnaziu și liceu din mai multe instituții de învățământ din Cluj-Napoca.
Despre proiectul „Ateliere nonformale de dezvoltare personală pentru elevi”
Scopul proiectului a fost contribuția la dezvoltarea personală a elevilor participanți, prin organizarea de activități educaționale nonformale interactive pe diferite teme care sunt discutate mai puțin frecvent în contextele educaționale formale. Astfel, am urmărit atât dobândirea unor cunoștințe teoretice, cât și dezvoltarea abilităților practice și a gândirii critice cu privire la subiectele discutate.
Proiectul a abordat 6 teme, pentru fiecare dintre acestea având loc câte 3 ateliere diferite, asigurând, astfel, transmiterea unor informații de bază, dar și efectuarea unei analize de nevoi pe baza căreia s-au aprofundat anumite subiecte specifice.
Un obiectiv important al proiectului a constat în crearea unor materiale educaționale la care participanții și alți facilitatori să aibă acces permanent și gratuit. Astfel, am creat o serie de ghiduri educaționale în format PDF, care pot fi utilizate de către elevi fie în format digital, fie în format tipărit. Acestea includ informații teoretice, exerciții practice și resurse suplimentare care pot fi accesate pentru a afla mai multe informații despre un anumit subiect. De asemenea, am creat o serie de mini-lecții în format video.
Accesul la ateliere a fost gratuit pentru toți membrii care fac parte din grupul țintă vizat și nu au fost discriminate în niciun fel persoanele interesate, pe criterii de sex, etnie, religie, orientare sexuală, economice, culturale, persoane cu capacități de învățare sau sociale reduse.
Temele abordate în cadrul proiectului au fost următoarele:
- Consiliere în carieră
- Educație financiară și antreprenoriat
- Leadership
- Viață sănătoasă și nutriție
- Gestionarea emoțiilor
- Bullying și relații sănătoase
Rezultatele proiectului:
- 20 de ateliere nonformale de dezvoltare personală
- 205 elevi participanți la atelierele nonformale, dintre care:
- 90 de elevi de liceu, participanți la atelierele din perioada Octombrie – Decembrie 2022
- 115 elevi de gimnaziu, participanți la atelierele din perioada Ianuarie – Aprilie 2023
- 6 ghiduri educaționale gratuite, în format PDF, pe fiecare dintre cele 6 subiecte cheie ale proiectului
- 6 mini-lecții în format video, pe fiecare dintre cele 6 subiecte cheie ale proiectului
Calendarul desfășurării activităților a fost următorul:
Perioada Octombrie – Decembrie 2022:
- 17.10.2022 – Consiliere în carieră (Etapa 1)
- 02.10.2022 – Leadership (Etapa 1)
- 04.11.2022 – Antreprenoriat și educație financiară (Etapa 1)
- 15.11.2022 – Consiliere în carieră (Etapa 2)
- 22.11.2022 – Antreprenoriat și educație financiară (Etapa 2)
- 23.11.2022 – Leadership (Etapa 2)
- 07.12.2022 – Leadership (Etapa 3)
- 13.12.2022 – Consiliere în carieră (Etapa 3)
- 13.12.2022 – Antreprenoriat și educație financiară (Etapa 3)
Perioada Ianuarie – Aprilie 2023:
- 20.01.2023 – Gestionarea emoțiilor (Etapa 1) – Grupa 1
- 31.01.2023 – Viață sănătoasă și nutriție (Etapa 1)
- 31.01.2023 – Gestionarea emoțiilor (Etapa 1) – Grupa 2
- 03.02.2023 – Bullying și relații sănătoase (Etapa 1)
- 24.02.2023 – Gestionarea emoțiilor (Etapa 2) – Grupa 1
- 28.02.2023 – Viață sănătoasă și nutriție (Etapa 2)
- 10.03.2023 – Gestionarea emoțiilor (Etapa 3) – Grupa 1
- 10.03.2023 – Bullying și relații sănătoase (Etapa 2)
- 14.03.2023 – Gestionarea emoțiilor (Etapa 2) – Grupa 2
- 21.03.2023 – Viață sănătoasă și nutriție (Etapa 3)
- 03.04.2023 – Bullying și relații sănătoase (Etapa 3)
BOOKLETS: Ghiduri educaționale realizate în cadrul proiectului
În continuare, vă prezentăm ghidurile educaționale realizate în cadrul proiectului „Ateliere nonformale de dezvoltare personală pentru elevi”. Acestea reprezintă o sumarizare a tematicilor abordate în cadrul proiectul și includ atât informații teoretice, cât și exerciții practice și resurse suplimentare.
Ghidurile sunt gratuite. Așteptăm, cu drag, întrebările, feedbackul sau impresiile voastre, pe adresa de e-mail: [email protected].
LECȚII VIDEO: Materiale video educaționale realizate în cadrul proiectului
GALERIE FOTO: Imagini din desfășurarea atelierelor
DISCLAIMERS
Proiectul a fost co-finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene. Corpul European de Solidaritate urmărește să promoveze solidaritatea, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, în principal prin voluntariat, pentru a spori implicarea tinerilor și organizațiilor în activități de solidaritate de calitate.
Acest proiect și toate comunicările și materialele din cadrul acestuia nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. Proiectul de față reflectă numai punctul de vedere al organizatorilor, iar Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor comunicate.
© Aceste materiale (booklet, aftermovie, fotografii, texte etc.) fac obiectul drepturilor de autor ale Asociației Gutenberg – Organizația studenților vorbitori de limba germană. Orice informații sau resurse din acest material pot fi utilizate, cât timp această utilizare se face cu acordul și menționarea titularului de drepturi și cu citarea sursei (link activ către site-ul oficial www.Gutenberg.ro).