Wellbeing & Stil de viață sănătos - Raport

„Wellbeing & Stil de viață sănătos” este un proiect educațional care s-a desfășurat în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022. Acesta a fost organizat de Asociația Gutenberg – Organizația studenților vorbitori de limba germană și finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene. Activitățile proiectului au constat în ateliere educaționale, desfășurate în format fizic și online, care au utilizat preponderent metode de predare non-formale.

Activitățile din cadrul proiectului s-au adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 – 30 ani, incluzând elevi de liceu, studenți și tineri absolvenți. Proiectul s-a desfășurat în Cluj-Napoca, atât în format fizic, cât și în format online. Accesul a fost gratuit.

Despre proiectul "Wellbeing & Stil de viață sănătos"

Scopul proiectului a fost acela de a educa și informa tinerii cu privire la un stil de viață sănătos și la creșterea bunăstării acestora, precum și de a crește accesul la programe de formare de calitate, în domenii precum sănătatea fizică, mintală, emoțională și relațională.

Proiectul a constat în 3 etape: o etapă introductivă, cu ateliere cu durata de o oră, respectiv 2 etape de aprofundare, cu ateliere cu durata de câte 2 ore. Etapa introductivă a avut drept obiectiv principal familiarizarea tinerilor cu temele propuse și evaluarea nevoilor acestora. Etapele 2 și 3 au fost construite pe baza feedbackului obținut în prima etapă.

Un obiectiv important al proiectului a constat în crearea unor materiale educaționale la care participanții și alți facilitatori să aibă acces permanent și gratuit. Astfel, am creat o serie de ghiduri educaționale, respectiv ghiduri pentru facilitatori, dar și mini-lecții în format video pentru fiecare dintre cele 4 teme abordate.

Atelierele au fost susținute de traineri cu experiență atât în facilitarea de activități non-formale pentru tineri, cât și în cele 4 domenii vizate de proiect, având studii de specialitate și promovând informații fundamentate științific.

Accesul la ateliere a fost gratuit pentru toți membrii care fac parte din grupul țintă vizat și nu au fost discriminate în niciun fel persoanele interesate, pe criterii de sex, etnie, religie, orientare sexuală, economice, culturale, persoane cu capacități de învățare sau sociale reduse.

Temele abordate în cadrul proiectului au fost următoarele:

1. Tema 1 – Sănătate fizică și nutriție
2. Tema 2 – Sănătate și bunăstare mintală
3. Tema 3 – Sănătate și bunăstare emoțională
4. Tema 4 – Educație sexuală și relațională

Rezultatele proiectului:

Calendarul desfășurării activităților a fost următorul:

1. Etapa introductivă
01.11.2021 – Sănătate și bunăstare mintală (universitate)
05.11.2021 – Sănătate și bunăstare emoțională (universitate)
18. 11. 2021 – Educație sexuală și relațională (liceu)
18. 11. 2021 – Educație sexuală și relațională (universitate)
24.11.2021 – Sănătate și bunăstare emoțională (liceu)
09.12.2021 – Sănătate și bunăstare fizică și nutriție (universitate)
09.12.2021 – Sănătate și bunăstare mintală (liceu)
09.12.2021 – Sănătate și bunăstare fizică și nutriție (liceu)
14.12.2021 – Sănătate și bunăstare emoțională (liceu)
02.02.2022 – Sănătate și bunăstare mintală (liceu)
09.02.2022 – Sănătate și bunăstare fizică și nutriție (liceu)
14.03.2022 – Sănătate și bunăstare mintală (liceu)

2. Etapa de aprofundare
14.03.2022 – Sănătate și bunăstare mintală (mixt)
15.03.2022 – Sănătate și bunăstare emoțională (mixt)
22.03.2022 – Educație sexuală și relațională (studenți)
31.03.2022 – Educație sexuală și relațională (liceu)
14.04.2022 – Sănătate și bunăstare fizică și nutriție (mixt)

3. Etapa de aprofundare
05.04.2022 – Sănătate și bunăstare emoțională (mixt)
07.04.2022 – Educație sexuală și relațională (liceu)
18.04.2022 – Sănătate și bunăstare mintală (mixt)
19.04.2022 – Educație sexuală și relațională (universitate)
28.04.2022 – Sănătate și bunăstare fizică și nutriție (mixt)

BOOKLETS - Wellbeing & Stil de viață sănătos

În continuare, vă prezentăm ghidurile educaționale, respectiv ghidurile pentru facilitatori realizate în cadrul proiectului „Wellbeing & Stil de viață sănătos”. Acestea reprezintă o sumarizare a tematicilor abordate în cadrul proiectul și include atât informații teoretice, cât și exerciții practice și resurse suplimentare. În cazul ghidurilor pentru facilitatori, acestea includ indicații utile pentru persoanele care doresc să susțină propriile activități.

Ghidurile sunt gratuite. Așteptăm, cu drag, întrebările, feedbackul sau impresiile voastre, pe adresa de e-mail: [email protected]

GALERIE FOTO: Imagini din desfășurarea atelierelor

AFTERMOVIE PROIECT: Impresii organizatori și secvențe ateliere

LECȚII VIDEO

DISCLAIMERS

Acest proiect și toate comunicările și materialele din cadrul acestuia nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. Proiectul de față reflectă numai punctul de vedere al organizatorilor, iar Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor comunicate. Corpul European de Solidaritate urmărește să promoveze solidaritatea, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, în principal prin voluntariat, pentru a spori implicarea tinerilor și organizațiilor în activități de solidaritate de calitate.

© Aceste materiale (booklet, aftermovie, fotografii, texte etc.) fac obiectul drepturilor de autor ale Asociației Gutenberg – Organizația studenților vorbitori de limba germană. Orice informații sau resurse din acest material pot fi utilizate, cât timp această utilizare se face cu acordul și menționarea titularului de drepturi și cu citarea sursei (link activ către site-ul oficial www.Gutenberg.ro).