Folosește instrumente digitale în procesul de predare-învățare-evaluare pentru ca însușirea cunoștințelor să fie atractivă pentru elevi.
Odată cu tranziția recentă a multor domenii spre mediul online, educația a fost, la rândul ei, nevoită să se adapteze noilor cerințe pentru a continua să satisfacă nevoile elevilor, ale studenților și ale profesorilor. Predarea online presupune mult mai mult decât folosirea unui dispozitiv conectat la internet în locul unei săli de clasă. Este nevoie, de asemenea, de adaptarea modului de predare și de interacțiune cu elevii la noile cerințe.
Deși această tranziție vine cu anumite dificultăți, noi ne propunem să vă arătăm cum le puteți transforma aceste provocări în oportunități de învățare și dezvoltare. Pentru a capta și menține atenția generației „digitalilor nativi”, a copiilor „născuți cu telefonul în mână”, vă punem la dispoziție acest ghid de resurse și instrumente online care pot fi utilizate atât la cursurile online, cât și la cele fizice.
De ce am nevoie de aceste instrumente digitale?
Amintim faptul că predarea online nu presupune doar o schimbare de mediu fizic – de la clasă, la propriul dormitor. Elevilor le lipsește interacțiunea directă cu profesorul și cu prietenii, nu mai există pauzele în care se pot juca, discuta sau relaxa cu ceilalți elevi. Din acest motiv, este nevoie să le oferim un alt tip de stimulare în timpul cursurilor. Știm deja că scrisul după dictare (ca formă de predare) și redarea unor informații cuvânt cu cuvânt (ca formă de evaluare) nu se regăsesc printre cele mai eficiente și atractive metode folosite la clasă. În mediul online, acestea au și mai puțină utilitate.
Acest ghid vă oferă exemple de instrumente digitale care pot face predarea mai dinamică și interactivă, care le permit elevilor să răspundă la întrebări altfel decât prin clasica ridicare a mâinii și care pot transforma evaluarea cunoștințelor într-o activitate distractivă. Fiecare dintre aceste instrumente digitale este descris succint, prin exemple și imagini, pentru a vă oferi o imagine de ansamblu asupra modului în care poate fi folosit la cursuri.
Ce tipuri de instrumente digitale există?
Aplicații pentru chestionare / sondaje de opinie
Aceste aplicații pot fi utile atunci când doriți să aflați opinia elevilor despre un anumit subiect, dar și atunci când doriți să testați nivelul de cunoștințe. Ghidul vă pune la dispoziție informații despre utilizarea instrumentelor Mentimeter și PollEverywhere și prezintă opțiunile oferite de fiecare platformă. Acest tip de aplicații poate fi folosit în diferite momente ale cursului.
De exemplu, la începutul cursului, pot fi utile pentru a afla care sunt așteptările elevilor, care este nivelul actual de cunoștințe despre o anumită temă, ce concepte asociază cu un anumit cuvânt sau în ce măsură sunt de acord cu o afirmație, pe o scală de la 0 la 10, de exemplu.
În timpul cursului, aplicațiile pot fi utilizate pentru a testa nivelul de cunoștințe al elevilor (prin adresarea de întrebări cu răspunsuri multiple). Totuși, în acest caz, cele două platforme sunt adecvate pentru un număr redus de întrebări (1-3); pentru a crea teste cu un număr ridicat de întrebări, sunt mai potrivite aplicațiile pentru evaluarea cunoștințelor.
La finalul cursului, aceste instrumente digitale pot fi folosite pentru a obține feedback cu privire la curs (prin răspunsuri deschise sau prin acordarea de note) sau pentru a le permite elevilor să adreseze întrebări.
Aplicații pentru evaluarea cunoștințelor
Utilizarea unor instrumente digitale poate transforma testarea cunoștințelor într-o activitate distractivă și interactivă, reducând anxietatea pe care mulți elevi o resimt atunci când aud cuvântul „test”. Aceste aplicații sunt folositoare mai ales pentru recapitulări sau învățarea prin joc. Se recomandă precauție în cazul în care doriți să le utilizați pentru teste oficiale, la care elevii vor fi evaluați printr-o notă în catalogul școlar, deoarece pot apărea dificultăți tehnice.
Kahoot! este un instrument foarte bun pentru testarea cunoștințelor tuturor elevilor, în timp real, la curs. Este nevoie de prezența profesorului pentru ca elevii să vadă întrebările. Alte aplicații, precum Educaplay, Quizizz sau LearningApps, pot fi utilizate atât la curs, cât și în afara lui (de exemplu, ca temă de casă), deoarece pot fi accesate oricând printr-un link oferit de profesor. Quizlet permite crearea de flashcards, niște cartonașe foarte utile pentru procesul de învățare, deoarece elevii se pot autoevalua și pot decide ce informații necesită aprofundare.
Aplicații pentru gândire creativă / exerciții de imaginație
Scopul școlii nu este numai acela de a dobândi informații din diferite domenii, ci și acela de a le permite elevilor să gândească critic, să își exprime opiniile sau sentimentele într-un cadru sigur și să formeze relații. Din acest motiv, vă punem la dispoziție două instrumente digitale care pot facilita atingerea acestor scopuri: Padlet și Checkin.
Padlet le oferă elevilor posibilitatea de a lucra în echipă și de a aduna idei în timp real, eliminând unele probleme care apar, de obicei, în mediul fizic (inhibiția sau frica de a fi judecat, nevoia de a aștepta să ne vină rândul să vorbim). Fiind o aplicație pentru gândire creativă, poate fi utilizată în diferite moduri, scopul depinzând doar de creativitatea profesorului. Checkin este un instrument care generează întrebări ce pot fi folosite pentru a destinde atmosfera sau pentru a-i ajuta pe elevi să se cunoască mai bine între ei.
Aplicații pentru organizare / prezentarea informațiilor
Mediul online a eliminat creta și buretele, dar folosirea de instrumente digitale le permite profesorilor să își prezinte informațiile pe o tablă mult mai interactivă și captivantă. Clasicele prezentări PowerPoint au devenit deja un lucru obișnuit pentru mulți elevi. Din acest motiv, ghidul nostru include câteva alternative mai dinamice și care oferă mai multe opțiuni.
Instrumentul cel mai apropiat de o tablă obișnuită este Classroomscreen – o tablă digitală care vă permite, pe lângă adăugarea de texte, să faceți cursurile mai interactive. Ca o alternativă la prezentările PowerPoint, propunem atât profesorilor, cât și elevilor, platforma Prezi. Cu ajutorul instrumentului MindMup puteți crea mind maps (hărți mentale care ilustrează modul în care sunt relaționate diferite concepte), iar platforma Textfixer poate fi utilizată (și) pentru a genera liste aleatorii – utile, de exemplu, când vrem să împărțim elevii pe echipe.
Acestea sunt doar câteva dintre multele instrumente digitale și metodele pe care le puteți implementa la cursurile dumneavoastră. Deoarece această tranziție poate crea dificultăți, este important să rețineți că nu este nevoie să utilizați toate aceste platforme – după cum veți vedea, fiecare instrument oferă o varietate de opțiuni care pot fi folosite în diferite scopuri.
Astfel, ghidul nostru reprezintă un punct de pornire și oferă câteva instrumente digitale de bază, dar vă încurajăm să explorați și alte platforme online – eforturile dumneavoastră de a face cursurile cât mai interactive vor fi apreciate de elevi!
Recomandări
Citește și articolele expuse mai jos pentru ca procesul de predare-învățare-evaluare în mediul online să-i țină pe copii captivi și implicați: